Problém se špatným trávením? Možná jde o syndrom zvýšené propustnosti střev, nebo tzv. "leaky gut"
Covid prošel, chronický stres se opět o něco navýšil, přesto nečekaně vyhlížíme, kdy to vše už zkončí.
Je jasné, že Covid tu s námi bude i nadále a moje motto zní:"buďto se přizpůsobíme, nebo to nezvládneme"
Ať už jste Covid prodělali, nebo ne, vlivem stresu o vlivem následků onemocnění Covidem, které mohly být více, či méně rozsáhlé, se na mě obrací častěji více klientů z různých koutů naší republiky, že potřebují pomoci s nespecifickými trávicími a imunitními problémy, které mají různý rozsah a původ...
Jelikož se neustále vzdělávám, začala jsem hledat informace, články, prolistovala hromadu knih... Vyústěním stresu, nezdravého prostředí mikrobiomu, nedořešených zdravotních problémů fyzického i psychického rázu, potlačení bolesti, přechození nemocí. To vše může vyústit v syndrom zvýšené střevní propustnosti...
Co to je? Jak se to projevuje? A co s tím můžeme dělat?
Pojďte si přečíst...
LG je vlastně projevem předchozí střevní nerovnováhy
Představte si vnitřní stěnu střeva - sliznici střeva, jako povrch z jedné vrstvy buněk, které společně tvoří těsné spoje (představte si je jako pavučinu), přes které se do krevního řečiště dostávají živiny, které jsou z větší části absorbovány v tenkém střevě. Jako hradbu Minas Tirith - bílé město v Gondoru, tvořenou z jedné vrstvy kamenů těsně na sobě...
Zvýšená propustnost střeva je stav, kdy se tyto těsné spoje začínají rozestupovat a do krve se tak dostávají mnohem větší molekuly a látky, které v krvi nemají co dělat a imunitní systém na ně začne reagovat. Podobně, jako když se stěna oslabí po útoku skřetů, kdy ve stěně hradeb vznikají díry, kudy mohou skřeti a další zlo pronikat dovnitř za hradby...
Co vše má vliv na vznik syndromu, tzv. leaky gut? Patří sem vlivy, co můžeme, ale někdy i nedokážeme ovlivnit
- chronický stres
- poškozený přirozený střevní mikrobiom
- vystavení organismu toxinům, opakovaně - potravní, chemické, mikrobiologické, toxinům z prostředí
- častá konzumace nevdhodně připraveného, často i mirkobiálně kontaminovaného jídla a vody
- nadužívání léčiv, antibiotik, neopodstatněné nadužívání doplňků stravy bez důkladného poučení, vzájemná interakce léčiv a doplňků
- poškození orgánů - infekční onemocnění jater, cystitida, steatóza
Laboratorními ukazateli jsou:
- hladina zonulinu (jedná se o bílkovinu regulující těsné spoje ve střevě, a i když je hladina zvýšená, ještě to ale nemusí znamenat, že daný jedinec trpí na „leaky gut“).
- množství butyrátu, respektive počet bakterií, produkujících butyrát a pokud je jich málo, pak je zde šance, že jedinec trpí zvýšenou propustností střeva (pak tedy, pokud vidíme zvýšený zonulin a málo baktérií produkujících butyrát, pak je vysoká pravděpodobnost tzv. leaky gut). Butyrát je propojen s konzumací zdravé a hodnotné stravy, která díky butyrátu udržuje příjemné prostředí pro zdravý střevní mikrobiom, jeho nestandardní hodnota ukazuje na to, že by se v onom prostředí mohlo více dařit patogenním bakteriím, které svým metabolickým životem zcela vytlačí přirozenou zdravou mikroflóru.
- dalším spolehlivým testem je tzv. LAMA test, což je absopční test nemetabolizovanými cukry (z moče/krve na doporučení vašeho gastroenterologa, v ČR v případě na podezření na celiakii)
Jak se tento problém projevuje?
- dyspepsie - trávicí problémy, časté nadýmání, intolerance různých potravin bez imunologického podkladu
- neurologické - bolesti hlavy, migrény
- klouby - artrotické bolesti
- únava
- přejídání se a nabírání na hmotnosti, někdy nakopak hubnutí
- přecitlivělost imunitního systému - vyrážky, svědění, alergické reakce a jiná přecitlivělost na podněty, časté záněty a infekce - močové cesty, gynekologické infekce, infekce dýchacího ústrojí, zvýšený cholesterol, zvýšené markery ALT, AST - ukazatel zánětu jater
- serologické - snížená hladina, železa, vitaminu D a některých vitaminů skupiny B, jako je kyselina listová, plus některé další vitaminy skupiny B
(fibromyalgik.webnode.cz)
Mám pro Vás nyní pát tipů, jak si střevo dát do pořádku, pokud ale chcete celou záležitost řešit komplexněji a chcete poradit opravdu na míru, prosím, obraťte se na mě:
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo +420608934323
Všichni jsme individuální a je potřeba zohlednit každou drobnost, aby byly rady opravdu hodnotné a přínosné...
1) vynechte na měsíc pšenici, špaldu, žito a další obiloviny obsahující lepek, naproti tomu využijte přínosu jemných ovesných vloček a pohankových vloček, přidám i recept na luxusní pohankový chléb jen, viz. na konci článku. Zařaďtte často pseudoobiloviny, třeba quinou, amarant :-) A co třeba pohankové knuspi?
2) Výrazně omezte na pár týdnů i kravské mléko, v menší míře však lze tolerovat lehké mléčné výrobky bez laktózy a kozí produkty bez laktózy, případně si můžete jako alternativu pořídit protein ve vegan kvalitě nebo protein whey protein isolate bez laktózy
3) vynechte veškeré produkty ze sóji
4) omezte konzumaci nadýmavé a dráždivé zeleniny a ovoce - nejvíce zlobí hrušky, hrozny, paprika, zrníčka rajčat, kedlubny, zelí, brokolice, vhodné je sladší jemně nastrouhané jablko, středně zralý banán - co tak ho třeba rozmixovat s proteinem? Vhodné jsou i mražené mixované borůvky
5) konzumuje ořechová másla místo ořechů
6) zařaďte konopná semínka, obsahují mnoho zinku pro regeneraci střevní stěny, doporučím zinek suplementovat, ale buď jako kombinaci s mědí, hořčíkem a B6 ve formě: https://aktin.cz/reflex-nutrition-zinc-matrix/100-kapsli-3046, nebo ve formě multivitaminu. Jelikož je celkově střevo oslabené, doporučuji spíše Reflex nexgen pro novou generaci, která obsahuje nejlepší a nejlépe vstřebatelné vitaminy a mikroprvky + probiotika + antioxidanty + trávicí enzymy pro ještě lepší využitelnost!!! Najdete zde https://aktin.cz/reflex-nutrition-nexgen-pro-with-digestive-enzymes/120-kapsli-33105
7) Zařaďte vařenou zeleninu - řepu, mrkev, dýni, karotenoidy přežijí teplo a pomáhají také s opravou stěny střev, volte je třeba i jako pyré s brambory nebo batáty s olivovým olejem a rýžovou smetanou
8) Maso lehce duste, zařaďte častěji ryby, hovězí jen vařené z polévky 1x týdně
9) Zařaďte zdroje omega 3 - lněný olej a rybí tuk, více zde: https://www.marketarozinkova.cz/blog/186-omega-3-mk-a-jejich-vyznam-pro-zdravi
10) Zařaďte zdroje vitaminu D a K - listová zelenina - špenát, rukola, polníček, rybí olej, ryby, choďte na sluníčko, plus rozhodně doporučuji tento výrobek: https://www.marketarozinkova.cz/eshop/sortiment/neobotanics/neolipo-d3-k2-nano-lipozomal-vitamins-30ml-detail
11) Zařaďte do stravy probiotika a doplňte je o prebiotika - čekankový sirup od firmy 4Slim, probiotika vhodné na zařazení jsou zde mimo můj eshop: https://aktin.cz/viridian-synerbio-daily/90-kapsli-15973?gclid=CjwKCAjwz_WGBhA1EiwAUAxIcfZajUileYJNAD_KavfHquTSZ_rX8TuohcwlUvhejPBgCJO8vEF6ihoC8NkQAvD_BwE
Plus doplňte i B-glukany pro obnovu a ochranu bariéry střev https://www.marketarozinkova.cz/eshop/sortiment/mcepharma/beta-glucan-forte-detail
12) Zařaďte bylinky na mém e-shopu: Moringa lymfatická, Moringa jaterní, Moringa na dobré trávení, nejlépe lymfatický ráno, střídat s bylinkami na dobré trávení a večer si dát pro dobrou činnost jater, koupíte zde: https://www.marketarozinkova.cz/eshop/sortiment
A tím to teprve začíná, odekryla jsem jen ledovec, celá intervence a délka stabilizace a zklidnění závisí na mnoha faktorech. Často hraje roli v tomto problému i psychosomatika:
NĚCO JSTE PROSTĚ NĚKDY V ŽIVOTĚ NESTRÁVILI, POTLAČILI A ŠLI DÁL, JAKO KDYŽ PŘECHODÍTE CHŘIPKU...
Pokud Vám někdo říká, že už neví, co s Vámi, nebo Vás posílá od čerta s ďáblu a každý řekne něco jiného, když Vám všichni říkají, co byste chtěli, když...Když už toho máte dost a chcete jediné: ABY VÁM BYLO DOBŘE A MĚLI NADĚJI NA NORMÁLNÍ ŽIVOT, POJĎTE TO ZMĚNIT.
VÍM, ŽE TO JDE, DŮLEŽITÉ JEN JE, ŽE CHCETE I VY!!!
Já jsem tu pro Vás, teď jste na řadě Vy!!!