Omega 3 MK a jejich význam pro zdraví
Omega 3 MK a jejich význam ve výživě
Tuky jsou jednou ze základních makroživin a pro lidský organismus jsou zcela esenciální, tzn. tělo bez nich nemůže fungovat dlouho, ale umí si zásobu uložit.
V organismu mají mnoho funkcí:
- zásobárny tuku v těle jsou nejvýhodnějším nejvyšším zdrojem energie, 1 g tuku má 2 x vyšší kalorickou denzitu, než bílkovina nebo sacharid
- jsou nosiče esenciálních látek – lipofilní vitaminy, esenciální MK, hormonů a sterolů
- mechanicky chrání vnitřní orgány proti úrazům a poškození při nárazech
- podkožní tuk působí jako tepelný izolant
- fosfolipidy jsou součástí buněčných membrán téměř každé buňky, jsou významnou součástí mozkové a nervové tkáně
- glykolipidy se podílí na stavbě nervové tkáně - jsou důležité pro syntézu některých hormonů
- tuk v jídle je nositel chuti
- tuky se při technologické a kulinární přípravě podílí na textuře a vůni
- tuky déle zůstávají při trávení v žaludku a vyvolávají delší sytost
Složení:
Tuky jsou tvořeny molekulou glycerolu a mastnými kyselinami, jejíchž složení, respektive počet a poloha dvojných vazeb mezi uhlíky v řetězci. má vliv na náš zdravotní stav.
- Nasycené mastné kyseliny – nemají žádnou dvojnou vazbu, př. kyselina palmitová, stearová, ty jsou jen v živočišných tucích.
- Nasycené mastné kyseliny s krátkým a středním řetězcem jsou v mléce a jejich vliv na hladinu krevního cholesterolu je spíše neutrální.
- Nasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem zvyšují hladinu cholesterolu v krvi
- Nasycené mastné kyseliny jsou obsaženy např. v červeném i bílém mase, kůži, z pernaté zvěře a kůži brojlerů, sádle, loji, mléce, a mléčných výrobcích, vejcích, masných výrobcích, ale jsou i v palmovém a kokosovém oleji.
- Nenasycené mastné kyseliny
- Mononenasycené mastné kyseliny – obsahují jednu dvojnou vazbu, např. kyselina olejová. Jsou především v rostlinných olejích. Snižují hladinu celkového a LDL cholesterolu v plazmě. Skvělým zdrojem je olivový olej, řepkový nebo slunečnicový olej
- Polynenasycené mastné kyseliny – obsahují více dvojných vazeb. Jejich zdroj jsou hlavně ryby, ořechy, lněný olej nebo semínka. R
- Omega-6 (kyselina linolová, γ-linolenová, arachidonová) - sice snižují hladinu celkového a LDL cholesterolu v krevní plazmě, ale při vyšším příjmu rovněž snižují i hladinu HDL cholesterolu v plazmě. A vlivem nedostatku omega 3 MK, teď lidé v rozvinutých zemí více konzumují právě omega 6. Problémem omega 6 MK je, že rychle oxidují a v cévách působí zánětlivě.
- Omega-3 (α-linolenová, eikosapentaenová, dokosahexaenová) – jsou protizánětlivé, snižují riziko srdečné cévních chorob.
- Esenciální mastné kyseliny - kyselina linolová (Omega-6) a kyselina α-linolenová (Omega-3). Tyto dvě mastné kyseliny získává člověk pouze z potravy. Obsaženy jsou v rybách, lněných semíncích, lněném oleji, vlašských ořeších, sóji.
Příjem n-6 se v posledních letech zvýšil (díky přesunu zájmu z živočišných tuků na rostlinné) až neúměrně vysoko, což pro naše zdraví není zcela ideální.
Pro mnohé je překvapením, když zjistí, kolik tuku je skryto ve zdánlivě nevinných crackerech, sušenkách a dalším trvanlivém pečivu. Nejméně tuku naopak dodávají ovoce a zelenina, obiloviny, luštěniny a brambory.
Příjem tuků za den by měl být 25-30 % z celkové energie, což představuje od 50-80 g za den.
Průměrný současný člověk ale ve skutečnosti konzumuje tuky v množství až 120 g denně!!!
Dá se jíst téměř všechno, ale s mírou, kvalita x kvantita
Doporučuji omezení nasycených tuků při přípravě jídel – máslo, sádlo, kokosový olej, ghí
Jak přijímat více omega 3?
Omega-3 obsahují mořské ryby a mořské plody (např. losos, makrela, sleď), vlašské ořechy, konopný olej, ořechové oleje, žloutek, řepka olejka, sója a jejich oleje (vysoký obsah alfa linoleové kyseliny)
Praxe:
- Do salátu: kvalitní extra panenský olivový olej, lněný nebo dýňový olej, bodlákový, …
- Nepoužívat: margaríny, náhražky másla, směsné tuky, nekonzumovat ultrazpracované potraviny se ztuženými tuky
- Na pánev: řepkový – nejlepší poměr n-3 a n-6 - DDD omega 3 a omega 6 mastných kyselin je obsaženo v cca 50 g (60 ml) řepkového oleje
- Tvorbu DHA z kyseliny linolenové (ALA) umožňuje kyselina listová – Viridian
Doporučení:
Vyhláška z roku 2004 říká, že ideální je dosažení podílu SFA, MUFA a PUFA poměru mastných kyselin řady omega 6: omega 3 asi 5 : 1.
Úplně ideálně by měl být poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin ve stravě 1:5.
V případě celkového příjmu energie za den by to mělo být dle nejnovějších doporučení, které zní 0,5–2 % omega-3 a 2,5–9 % omega-6
Další doporučení:
- Celkový tuk: ≤ 30 % celkového příjmu energie
- Nasycené + trans-nenasycené MK: ≤ 10 %
- Mononenasycené: 15 % - olivový olej, avokádo
- Polynenasycené: 7 % - omega 6 – sójový olej
- Poměr n-6/n-3 = 1: 5
- Vitamin E: ≥ 0,6 mg/g PUFA
- Cholesterol: ≤ 300 mg
- Kyselina linolová: 7 – 10 g
- Kyselina α-linolenová: 1 g
- EPA + DHA: 350 – 400 mg
Pro někoho se ale může zdát nesplnitelné jíst denně avokádo, semínka, ořechy, plus několikrát týdně ryby. Ať už máte problém s četností, nebo sehnat kvalitní rybu,
Nebo někomu prostě ryby nechutnají, a kvůli problémům se žlučníkem třeba ani nemůže semínka a oleje klientům se žlučníkem také někdy mohou dělat těžko. A ani se nebavím o tom, že ryby i ořechy jsou častým alergenem.
Kdo nemůže ryby, může omega 3 MK doplňovat ve kvalitních doplňcích, jako jsou například:
ŠPICKA NA TRHU: https://neobotanics.cz/products/kaltextrahierte-premium-krillol-kapseln
NEBO OD VIRIDIAN:
https://marketarozinkova.cz/eshop/sortiment/doplnky/viridian/folic-acid-with-dha-90-kapsli-kyselina-listova-a-dha-detail
nebo s tímto Multivitaminem Reflex můžete obdržet omega 3 MK https://marketarozinkova.cz/eshop/sortiment/doplnky/reflex-nutrition/reflex-nexgen-omega-detail
Výborně vychází i toto balení omega 3 od Prom – in
https://marketarozinkova.cz/eshop/sortiment/doplnky/prom-in/prom-in-omega-3-detail
A kdo nemůže ani rybí příchuť, byl speciálně vyvinut Viridian olej ze směsi vybraných olejů v bio kvalitě se skvělým poměrem všech omega MK
https://marketarozinkova.cz/eshop/sortiment/doplnky/viridian/viridian-rybi-olej-pro-deti-detail