Výživová poradkyně Mgr. Ing. Markéta Rozinková - změňte svůj život - Moringa dort

Na korpus potřebujete: ½ balení sušenek Emco Digestive, 50 g ovesných vloček, 100 g kokosového oleje

Na náplň: 700 g polotučného jogurtu nebo můžete zkombinovat cca 400 g jogurtu a zakysanou smetanu 12-14%, šťávu z citronu, kůru z citronu, 3/4 balení agaru, 80 g čekankového sirupu, 150 g červeného ovoce – já použila nakrájené očištěné jahody a borůvky

Na polevu: zbytek agaru, moringový prášek, vodu, čekankový sirup, citronovou šťávu

Postup: Nachystejte si formu na dort o průměru cca 20 až 25 cm. Vystřihněte do ní kolečko z pečícího papíru tak, aby bylo cca o 2 cm průměru větší, než dno a položte jej na dno.

V misce nebo v mixéru rozdrťte sušenky, vločky a kokosový olej na polosypkou směs a nasypte ji do vystlané formy. Poté rukou upěchujte do podoby korpusu. Dejte chladit do chladničky.

Do hrnce dejte jogurt, přidejte citronovou šťávu z poloviny citronu a kůru z poloviny citronu, čekankový sirup, agar a promíchejte. Postupně přiveďte k varu za stálého míchání a nechte tuto směs chvíli provařit. Směs nechte chvíli odstát. Na korpus rovnoměrně nasypte očištěné a nakrájené ovoce a nalejte jogurtovou směs. Nechte chvíli zatuhnout a mezitím si připravíte vrchní vrstvu. Ta vznikne tak, že vezmete 1 čajovou lžičku prášku z moringy, nasypete jej do 250 ml vody v hrnci, přidáte čekankový sirup dle chuti, já dala cca 25 g, a přivedete k varu. Nechte chvíli povařit a přidejte ještě šťávu z druhé poloviny citronu. Mezítím, co jste si chystali moringovou vrstvu, jogurt na povrchu zatuhnul a vy můžete přelít jogurt touto želatinovou vrstvou s moringou. Nechejte vychladit nejlépe přes noc, podávejte s čerstvým ovocem.

Tento dort je kombinací zdravý surovin bez zbytečného tuku, chemie a aditiv. Suroviny v něm obsažené mají mnoho antioxidantů, vitaminů i minerálních látek a vy si jej nůžete dopřát bez výčitek, klidně místo svačinky s kávou!

Moringa dort 2