Výživová poradkyně Mgr. Ing. Markéta Rozinková - změňte svůj život - Vánoce bez kil navíc není nesplnitelné přání, záleží na Vás, co si přejete,…

Touto cestou se Vám přispívám výběrem pár receptů, které jsem upravila tak, aby pro Vás bylo pečení zdravých dobrot snadné a dostupné.

Vše se dá nahradit, ale vše se dá i v klidu sehnat a nebojte, tyto suroviny jistě využijete i celoročně.

Ale nemyslete si, že co je zdravé, tak toho můžete sníst neomezené množství.

Vánoční cukroví, to je o ořeších, musí tam přijít i tuk, mouka.

Takže i když se jedná o zdravé varianty, ze kterých Vám nebude těžko, berte to buď jako zpestření k Vánocům, jako zdravé mlsání pro naše nejmenší, kterým chceme dát kvalitní suroviny, nebo jako součást zdravé snídaně či svačinky s jogurtem.

Zásady, jak nepřibrat:

  • Nestresujte se před Vánoci, snažte se dodržovat stejný rytmus, dobře spěte, nehroťte to s úklidem
  • Nemusíte připravovat milion druhů a várek cukroví, není to závod o množství
  • Svátky nejsou o tom, že sednu a mávnutím proutku se začnu přejídat, fungujte v běžném rytmu, jako jste zvyklí, jen si dopřejte jídla, na která se přes rok nedostane
  • Snažte se vyhýbat smaženému, majonéze do brambor, nepřehánějte to se zobáním ořechů, vyhýbejte se i dalším kalorickým jídlům, jako jsou tučné pomazánky z majonézy, bílé pečivo, tučné uzeniny, vše zkuste obměnit zdravějšími a kvalitnějšími variantami
  • Dostatečně pijte, někdy je hlad převlečná žízeň a v tomto období si může tělo žádat o tekutiny méně. Můžete pít i čaje pro podporu činnosti jaterního a vylučovacího systému, co třeba ten můj s Moringou? marketarozinkova.cz/eshop nebo 
  • Přes zimu je potřeba dbát na vyšší přísun minerálních látek a vitaminů, proto v jídelníčku i přes Vánoční svátky dbejte na kvalitu a pestrost
  • I v tento čas mít v jídelníčku mají prostor luštěniny, pseudoobiloviny – pohanka, quinoa, celozrnné žitné pečivo, kroupy, houby, ovoce, kvašená i čerstvá nebo pečená zelenina, hovězí i bílé maso, ryby na různé způsoby, ne pořád trojobal a tuna oleje
  • Pokud potřebujete smažit, tak ve větší vrstvě pořádně rozpáleného oleje a po usmažení ihned ponořte do vroucí vody na vteřinu, vytáhne to přebytečnou mastnotu. Pokud to jde, stačí péct ryby v troubě – my milujeme Českého kapra – díky krmivu obsahuje dostatek omega 3, nebo lososa, kterého jen marinuji ve směsi koření s Moringou na ryby a maso a pak zakápnu trochou oleje a peču v troubě na 180 °C asi 15 minut. Koupíte i zde na 
  • Jezte i při přípravách pravidelně, zabraňte vlčímu hladu, pokud ho neumíte zvládat.
  • Pokud se postíte, vězte, můžete klidně sníst během hodiny stejné množství kalorií, jako jindy za celý den = stačí vydatná večeře smaženého kapra a salátu, pak hrst cukroví a ořechů, 2 hrnky domácího punče, 1 pivo a 2 sklenice kolového nápoje s cukrem a jste na kalorickém příjmu jindy za celý den… Co má ale tělo s tou náloží dělat takto navečer?
  • Bude se Vám špatně spát
  • Může vám být těžko
  • Budete mít černé myšlenky, že jste to mohli udělat jinak a necítit se tak špatně
  • Ne, nebojte!!! Z jednoho takového dne opravdu nepřiberete, ale s někým se to táhne asi 14 dní a to už problém může být
  • Pokud to nevydržíte, raději to nedělejte, než se pak dojídat hloupostmi při přípravě večeře, jak to začne vše vonět ?
  • Snažte se hodně času trávit venku, odložte sváry, važte si maličkostí, cvičte, starejte se o sebe, nehladovte, nepřejídejte se, nestresujte se přes Vánoce, co bude na Nový rok s postavou
  • Zkuste oprášit zapomenuté tradice budovat zapomenuté zvyky u nejmenších.
  • Pokud snad i stravu úplně vypustíte na 3 sváteční dny a dopřejete si to, co Vám kdo nabídne, tak si z toho nic nedělejte a nevyčítejte si snad, že jste něco nezvládli. Prostě od 27.12. si najedete na svůj režim, tak Vám bude mnohem lépe, bude se Vám lépe trávit, budete mít více energie, upraví se trávení, opadne nafouklé
  • Jezte pomalu, nehltejte, ať kvůli nějaké kostičce nebo těžkému jídlu netrávíte krásné chvíle na pohotovosti kvůli žlučníku nebo kostičce v krku.
  • Opatrně s alkoholem – každá sklenička vína je jako svačina, to samé u piva, co panák tvrdého – to jeden 500 g jogurt
  • Vše kromě vody obsahuje kalorie, pokud býváte mlsní, kombinujte na svačinky pár ks cukroví s tvarohem s flavdrops nebo mraženým ovocem a kávou či čajem
  • Pokud jste na návštěvě, doneste na ochutnání svoje výtvory, pomazánku, očka na zdravý způsob, rozhodně neodmítejte pohoštění, ale nemusíte to sníst všechno, slušné je vyzkoušet
  • Pokud nechcete vysvětlovat, proč nechcete pít, nechte si nalít a prostě nedopíjejte
  • Nemusíte před nikým obhajovat svoje rozhodnutí a postoje – VAŠE TĚLO, VAŠE VOLBY, VAŠE ZDRAVÍ, VAŠE SPOKOJENOST, ale nemusím s tím ostatní obeznamovat, nebo někoho ovlivňovat, pokud sám nechce, každý to má jinak, a to je dobře
  • Hubnutí nebo přibírání je jednoduchá kalorická bilance – pokud je příjem vyšší, než výdej, přibíráme. Je úplně jedno, když vše bude zdravé, ale pokud budeme jíst moc, můžeme reálně přibrat cca 2 kg tuku za 14 dní, zbytek je voda, plné bříško…

Jak je to možné? Jednoduchá fyzika:

Abyste přibrali 1 kg tuku, potřebujete sníst cca 30000 kJ, tzn. sníst za den to, co jindy za 5 dní…Což opravdu nemusí být problém, kdy:

  • jeden kus malého zdravého cukroví má 400 až 500 kJ, a není problém sníst denně 10 ks, tedy aspoň po stránce toho, že se to do nás vejde ? a to ještě nemluvím o cukroví s máslovými krémy, ale o obyčejném lineckém, které, i přes změnu surovin, má tuku až až, jinak by to byl beton…
  • sklenice vína 800 kJ
  • hrnek punče nebo svařáku cca 800 kJ
  • 1 chlebíček s vlašským salátem 1000 kJ
  • porce smaženého kapra s poctivým bramborovým salátem má i 3500 kJ
  • a to může být jen na 1 večerní návštěvě, když to neřeším = cca 11500 kJ, přičemž průměrný kalorický výdej je dost specifický a u průměrné ženy může být celkový výdej energie od 5700 u malé neaktivní ženy až po 10000 u běžně sportující ženy s vysokým podílem aktivní hmoty…

Aha…

To jsou jednoduché počty.

Nemusíme se tomu všemu vyhýbat, jen s mírou, umět maximálně odlehčit, nenalévat se velkým množstvím alkoholu, dobře spát – spánková deprivace v nás probudí mlsnost a touhu po nezdravém a kalorickém jídle o to více, vyhodit nebo maximálně omezit v jídle velké zdroje tuků, jako jsou máslo a majonéza a smažené jídlo a obměnit o zdravější a lehčí varianty.

  • Prostě pokud to sami nedovolíte, tak přežijete svátky v dobré náladě, s dobrým jídlem, spokojeným bříškem a bez stresu z toho, co se na váze ukáže v lednu.
  • A i když by tam byly o nějaká kila navíc, reálně je z toho půlka navíc tuk, zbytek voda a plné bříško a pokud máte nastavené kvalitní a správné udržitelné stravovací zvyklosti, tak do plesové sezóny jste opět spokojení ve svém těle…
  • Ale nesmíme na to kašlat, nic se samo neudělá. Nemusíme to hrotit, ale je to o prioritách…

Vše je o množství, ale kvůli zdraví a krásným křivkám nám jde o to, že jakých surovin budeme cukroví na Vánoce připravovat.

 

 

 

 

 

MAROKÁNY BEZ CUKRU, SMETANY I BÍLÉ MOUKY

Potřebujete:

50 g špaldové celozrnné mouky

50 g kokosového oleje

80 g xylitolu

250 ml mléka

80 g mandlí

100 g brusinek bez cukru a síry

10 g skořice

 2 lžíce kakaa asi 20 g

hořká čokoláda 50 g na potření

Na pánvi nejdříve vymícháme těstíčko z mouky, mléka, xylitolu, skořice, kakaa a oleje do konzistentní hmoty. Do ní přidáme ořechy a brusinky. Můžete použít jiné ořechy, ale já zvolila to, co mám zrovna doma. Vše mícháme na mírném plamenu nebo na indukci na stupni č. 4, dokud se nevytvoří hustá tahavá hmota. Trvá to asi 5 minut. Na plech s pečicím papírem pak pomocí lžíce za horka tvarujeme placičky, pečeme asi 40 minut podle velikosti v troubě při 150 °C. Necháme vychladnout a poté mažeme rub marokánů rozpuštěnou hořkou čokoládou.

Tímto článkem bych Vám z celého srdíčka ráda popřála krásné svátky, splněná přání, mějte rodinnou pohodu bez stresu a shonu, travte čas s milovanými, vzpomeňte i na ty, co Vám chybí, vytvořte si krásné vzpomínky. Přeji Vám také to, že do Nového roku 2021 vkročíte lépe, než do toho, co teď končí. Dal nám tento rok zabrat, ale někdy to bylo pro dobrou věc, hodně věcí se někomu vyřešilo a skončilo to vše nakonec dobře. Někdy za nás tato situace udělala krok, který bychom sami neudělali.

 Přeji Vám všem co nejrychlejší návrat k běžnému životu, který nám teď moc chyběl. Děkuji Vám za podporu, budu tu pro Vás i nadále, i kdyby mě měli zavřít ještě další 3 vlny, nedám se zlomit.

Ale potřebuji, jako ostatní malí živnostníci podpořit i do budoucna: i když aspoň na sociálních sítích, kdo mě rád sleduje, nebo nákupem u mě na e-shopu, koupí poukazu, nebo přímo využití mých služeb. Vše najdete na www.marketarozinkova.cz

  • Sledujte mě
  • Komentujte moje příspěvky
  • Sdílejte, co půjde
  • Pište, když potřebujete s něčím pomoci
  • Foťte, co krásného tvoříte, pečete, vaříte a posílejte mi fotky do zprávy na Messenger nebo Whatsap

Podporujte malé podnikatele, podporujte český trh, české šikovné zlaté ručičky, od řemesel, po vinaře…!

Naše bohatství je naše příroda!!!

Vše dobré přeje Mgr. Ing. Markéta Rozinková