Vitaminy B1, B2 a B3, jejich význam a zdroje
Důležitými vitamíny, které ovlivňují metabolické i duševní procesy, jsou vitaminy skupiny B. V rámci této skupiny vitaminů existuje několik druhů, ze kterých každý plní svou funkci.
Např. nedostatek thiaminu může vést k depresi, úzkosti, pocitům strachu a iritability, podrážděnosti, nedostatek riboflavinu se spojuje s psychózami. Nízká hladina biotinu může způsobovat potíže s pamětí, rychlou unavitelnost, celkové zpomalení duševních procesů, psychomotoriky. Doplňování vitamínů ze skupiny B je tak velmi podstatným prostředkem prevence zmiňovaných poruch a uplatňuje se zejména při léčbě deprese. Dalším důležitým vitamínem, jehož nedostatek vede k projevům deprese, je vitamín C, který je i významným antioxidantem, a je důležitý pro vylučování serotoninu. Serotonin je neurotransmiter odpovědný za prožívání nálady, přičemž nedostatečné vylučování vede ke vzniku deprese.
Vitamin B1 (thiamin)
Thiamin je pozitivní na nervový systém i proti únavě. Organismus neumí vitamín B1 ukládat a navíc má v těle mnoho látek, které brání účinku B1. Jedním z největších je káva. Rovněž větší množství čaje dokáže též ničit B1 v těle. Denní doporučená dávka se pohybuje kolem 1,5mg. Potřeba roste při velké fyzické námaze, při stresu, …To se denní potřeba může vyšplhat až na 3 mg. B1 se v lidském organismu téměř neukládá, jeho zásoba stačí na 4-10 dnů. Je nutné tento vitamin denně přijímat. Nejsou popsány případy předávkování vitaminem B1, byly však popsány ojedinělé alergické reakce u senzitivních lidí při ústním podání 5-10 mg vitaminu B1.
Hypovitaminóza - vede k nespavosti, špatné koncentraci, bolestem hlavy, zánětům nervů, únavě, nechutenství, hubnutí, podrážděnosti, pokračovat to může až depresemi nebo melancholií. Příjem tohoto vitaminu se vyžaduje při některých nemocech, otravách nikotinem, olovem či arzenem a při těhotenství. Nedostatek v přijímané potravě se projevuje jako nemoc beri-beri. Nejprve se projevuje periferními myopatiemi, vyčerpaností, ztrátou chuti k jídlu. Později se příznaky stupňují, objevují se deprese, podrážděnost a zmatenost jako důsledek neurologických degenerativních změn, degenerace kardiovaskulárního systému a svalů, otoky. U chronických alkoholiků se nedostatek thiaminu často projeví jako Wernickeova encefalopatie či Korsakovova psychóza. V našich zeměpisných šířkách je nedostatek vitamínu B1 vzácný. Beri-beri je způsobena dlouhodobou konzumací potravy bohaté na sacharidy ale chudou na thiamin, jako je loupaná rýže, bílá mouka a rafinovaný cukr.
Významnými zdroji vitaminu B1 jsou pivovarské droždí, brambory, fazole, obiloviny. Dále se vyskytuje ve vepřovém mase, lískových a vlašských ořeších, drůbeži a rybách.
Vitamin B2 (riboflavin)
Vitamin B2 nám pomáhá spalovat cukry. Snáší dobře vysoké teploty, je však citlivý na světelné záření. Riboflavin je např. ve sklenici mléka, která byla vystavena dvě hodiny na denní světlo, až z 85 % inaktivován. Denní doporučená dávka je stanovena okolo 1,2 až 1,6 mg.
Nedostatkem riboflavinu nejčastěji trpí lidé léčeni antibiotiky nebo lidé trpící některou chorobou, např. onemocněním štítné žlázy nebo poruchami TT, lidi s celiakií, cirhózou jater, diabetem. Problémy s nedostatkem B2 mohou mít i děti, adolescenti, ženy užívající kontraceptiva a starší lidé. Rizikovou skupinou jsou i lidé, kteří ze svého jídelníčku z různých důvodů vyřadili mléko a mléčné výrobky. Problém mohou mít i novorozenci po fototerapii kvůli novorozenecké žloutence.
Nedostatek vitaminu B2 může způsobovat bolavé a citlivé koutky úst, záněty slizniční vrstvy hrtanu a jícnu, změnu barvy sliznice úst na sytě červenou, anemickou bělavou zónou v oblasti úst, záněty dutiny ústní, jazyka, očních víček a kůže, mastné vlasy, záněty spojivek, nadměrné rohovatění kůže, lámavost nehtů větší citlivost na světlo. Často také způsobuje ubývání houbovitých papil na jazyku. Nedostatek může snížit metabolismus Fe a s tím snížit tvorbu červených krvinek a zvýšit peroxidaci lipidů. Nedostatek může vyvolat celková malnutrice a alkoholismus.
Zdroje: pivovarské a pekařské droždí, mléko, vejce, kakao, tvaroh, vepřové, hovězí a telecí maso, ořechy, brambory, ryby.
Hlavními majoritními zdroji riboflavinu jsou hlavně potraviny živočišného původu, což by mohlo také způsobovat problémy vegetariánům a především striktním veganům. Proto by se měli soustředit na doplňování tohoto vitamínu především ve formě ořechů, kakaa a i medikamenty.
VItamin B2 je důležitou doučástí Collagen repair matrix pro lepší regeneraci podkoží, vyzkoušejte https://marketarozinkova.cz/eshop/sortiment/mcepharma/collagen-repair-matrix-detail
Vitamin B3 (niacin)
Bez niacinu nemůže pracovat mozek. Napomáhá při likvidaci některých složek cholesterolu a tuků v těle, je dále součástí glykolýzy a citrátového cyklu. Denní doporučená dávka je 16 mg. Větší množství potřebují těhotné a kojící ženy, a např. lidé s onemocněním ledvin. Při pití alkoholu a požívání většího množství sladkostí potřeba roste.
Nedostatek: Aby se projevil nedostatek vitamínu B3, musí být strava chudá na niacin i na tryptofan. Také nadbytek leucinu může způsobit nedostatek vitamínu inhibicí jeho syntézy v organismu. Lehký nedostatek niacinu se projevuje mnoha nespecifickými symptomy, např.: nespavost, ztráta chuti k jídlu, váhový úbytek, bolestivost jazyka a sliznice ústní dutiny, bolesti břicha, poškození kůže, tělesná slabost, nervozita. Vážný nedostatek může způsobit až pelagru, která se projevuje hubnutím, dermatitidami a demencí. Ta hrozí zejména v oblastech světa, kde se podává strava především z kukuřice (málo B3) nebo čiroku (moc Leucinu).
Při přílišné spotřebě vitamínových doplňků nebo při konzumaci masa, které bylo obarveno niacinem, se mohou objevit příznaky - zčervenání, svědění, bolesti břicha nebo snížení krevního tlaku.
Zdroji niacinu jsou opět kvasnice, játra, chléb a pečivo, brambory, mléko a mléčné výrobky.
B3 je součástí tohoto nejlepšího multivitaminu na trhu.. Pokud máte zvýšený výdej energie, jste v redukci, hodně sportujete, a najde se dost jídel a surovin, co nejíte, je pro Vás tento výrobek jako stvořený!!!
https://marketarozinkova.cz/eshop/sortiment/doplnky/reflex-nutrition/reflex-nexgen-omega-detail
Významným zdrojem těchto vitaminů je i Moringa olejodárná. Tento zázračný a plně využitelný strom je znám již tisíce let a využívá se i v Ájurvédském léčitelství. Kromě těchto vitaminů je Moringa zvláštní tím, že obsahuje komplex 90 živin a 46 antioxidantů ve zcela přirozené a dobře vstřebatelné podobě. Kromě vitaminů B1, B2 a B3 obsahuje další vitaminy skupiny B – pyridoxin B6, biotin, kyselinu listovou, dále vitamin C k podpoře imunity a ochraně proti volným radikálům. Z lipofilních vitaminů obsahuje také vitamin A (viz článek o vitaminu A), Vitamin D, který napomáhá vstřebávání vápníku do těla do kostí, jsou prokázané i jeho účinky proti množení bakterie Mycobacterium tuberculosis. Vitamin E je rovněž další antioxidant, který chrání naše tělo zevnitř i z vnějšku proti volným radikálům a chrání buňky před poškozením. V neposlední řadě obsahuje Moringa i vitamin K. Moringa také obsahuje komplex nezbytných stopových prvků – železo, zinek, hořčík, fosfor, mangan, měď, vápník a draslík.
Proto bych chtěla zdůraznit pravidelnou konzumaci potravin a bylinných čajů s vitaminy B1, B2 a B3. Nejlépe je čerpat je z přírodních zdrojů a společně se zdravou a vyváženou stravou zmírnit nebo zcela eliminovat rizika vznikající z nedostatku těchto vitaminů. Skvělou formou, jak do sebe kromě těchto vitaminů při nějaké intoleranci na mléko a další výrobky dostat i další komplexní makro a mikro nutrienty, může být Moringový čistý prášek, dostupný na https://marketarozinkova.cz/eshop/sortiment/bylinne-smesi-s-moringou/moringa-olejodarna-ciste-prirodni-prasek-z-listu-kapsle-180ks-detail