Výživová poradkyně Mgr. Ing. Markéta Rozinková - změňte svůj život - Jak zatočit s únavou

Jak zatočit s únavou

3 seriózní tipy, jak zatočit s únavou:

Denního svitu pomalu ubývá, všichni jsme se po krásném a skvěle stráveném létě vrátili do běžného režimu. Již se přehoupl kalendářní rok do podzimního období. Povinností přibylo.

Často se mohou přidávat první lehká nachlazení. Všichni můžeme mít po roce a půl respirátorů pocit, že opravdu máme energie méně, celkově se nám hůře dýchá a náročnější činnosti nás mohou více unavit.

Když se do všeho ještě přimíchá stres a nekvalitní strava, může být na únavu zaděláno…

Já vždy říkám. ÚNAVU SI TĚLO DOŽENE NA TUČNÉM A JEŠTĚ SLADKÉM JÍDLE, jako kompenzaci nedostatku energie… Ano, jsou záležitosti, které neovlivníme, noční služby, děti, kterým v noci rostou zoubky.

istockphoto 1158202021 612x612

....

 

V takových chvílích si prosím dovolte odpočinout si i přes den, tělo také potřebuje dobít baterie i průběžně, ne až nám energie spadne úplně na 0. Podobně, jako je tomu u Vašich smartphonů… Nuž, co na plat, někdo kolikrát věnuje větší péči svému telefonu, jak svému tělu…

Pro všechny, co řeší únavu, ať nárazově, či dlouhodobě, přečtěte si následující tipy, jak s ní zatočit a co změnit, aby nás únava netrápila moc často…

  • Pokuste se spát kvalitněji. Kvalitní spánek je alfou a omegou všeho. Pokud jste unavení z nedostatku spánku, žádný zázrak nemůže pomoci…Pojďte se na něj zaměřit a vyzkoušejte pár tipů!
  1. Omezte hádky, řešení stresových záležitostí před spaním.
  2. Omezte navečer tučná jídla, nebo jídla hodně dráždivá či spatně stravitelná.
  3. Omezte větší přísun ovoce, medu, zdravě se tvářících sladidel, cukrovinek, raw tyčinek, sušeného ovoce, čokolády, oplatků, sladkých limonád a šťáv.
  4. Hýbejte se, klidně i večer se běžně na chvíli projít, pokud s usínáním máte problém.
  5. Omezte elektroniku v postelích na minimum.
  6. Snažte se jít spát dříve, pozdější usínání až okolo půlnoci nezaručí kvalitní hluboký spánek s dlouho fází REM, spánek je tudíž méně kvalitní, i když spíte dlouho…
  7. Dobře před spaním vyvětrejte, ideální teplota pro spánek je pro každého jiná.
  8. Omezte kofeinové nápoje a pravé čaje s obsahem theinu dávejte naposledy 6 hodiny před spaním.
  9. Nepijte před spaním alkohol, narušuje jeho kvalitu, hloubku a délku, což také nepříznivě ovlivňuje metabolismus živin v játrech
  10. Kolik hodin spánku tedy potřebujeme?optimální délka spánku je mezi 7,5 až 8 hodinami. Sportovci a hodně aktivní lidé mají ale potřebu vyšší, až 12 hodin!!!! Je to velice dobré pro regeneraci a dobrou výkonnost. Proto třeba Nowak Djokovic tvrdí, že spí i 12-13 hodin denně… Ale to nemůžeme argumentovat na nás, běžně aktivně pracující a sportující, na nás jen 12 hodin prostě moc a spíše už přespání působí stejně negativně, jako nedostatek!!!
  • Zjistěte a ověřte, zda jíte dostatečně ke svému výdeji a potřebám - v rámci regenerace i redukčního režimu by neměl být rozdíl mezi kalorickým příjmem a výdejem vyšší než 2000 až 2500 kJ. Množství potřebné energie na den se dá se spočítat jako relativní výdej - moje práce, ne Vaše!!! Není zdravé a normální v rámci zdraví počítat si kalorie!!! Konktaktujte kvalitního poradce a průběžně podle situace příjem upravujte. Život není konstantní.

Co musíme zohlednit, abyste nebyli unavení z nedostatku jídla?

  • BMR – minimální kalorická potřeba pro PŘEŽITÍ TĚLA, ideálně změřit na InBody u mě nebo seriózních poradnách
  • Pohlaví – ženy mají obecně menší potřebu energie než muži, ale relativně to může setřít rozdíl potřeby energie sportující atletka vs. drobný muž se sedavým zaměstnáním s nízkým podílem svalové hmoty.
  • Množství svalstva – vyšší množství svalstva znamená i vyšší BMR a tím i potřeba energie na přežití
  • Věk – s věkem se potřeba od 60 let může potřeba mírně snižovat, rozhodně neplatí, že se nám zpomaluje metabolismus již ve 40 letech. Jen těch starostí pomalu přibývá a upřímně – přiznejte si, někomu se některé věci už po 40ctce dělat úplně nechtějí…
  • Aktivita dne – sedavý tip, aktivní, denně 12 hodin na nohou
  • Míra stresu
  • Množství sacharidů ve stravě – pokud jich máte málo, budete unavení, zvláště ti, co máte stresující zaměstnání, nebo jste obecně ve stresu, nebo ti, co mají mnoho sportovních aktivit. Sacharidy představují efektivní a pohotový zdroj energie pro naše svalstvo. Až z 50 % případů mých klientů s únavou vyřešilo problém únavy právě navýšení sacharidů.
  • Pozor na nadbytek bílkovin. Všeobecně uznávaná maximální dávka je 1,8 g/ kg BW. Zlatý střed pro běžně sportující je kolem 1,5 g, stačí ale i 1,2 g. Pokud jíte denně přes 200 g bílkovin a jste rekreační sportovec, efekt se u Vás mine účinkem. Zde již dochází ke zbytečným ztrátám, nízké biologické využitelnosti a trávení bílkovin Vás dost zatíží. A zvlášť v létě

Co když můžete mít chudokrevnost? Tento odstavec se bude týkat asi více žen, protože nejčastější příčinou sideropenie v našich podmínkách jsou:

  • Krevní ztráty – menstruace, …
  • Problémy mají i klienti se zmenšením žaludku
  • Extrémní diety
  • Strava západního typu nemusí vždy dostatečně krýt potřebu železa = zvyšuje se příjem potravin chudých na železo, přispívá k deficitu železa také fakt, že se sedavým způsobem života se pojí i celkově nižší potřeba energie.
  • Jaké jsou další projevy nedostatku železa?
    • Bledost
    • Únavnost
    • Nervozita
    • Deformacemi a poruchy růstu vlasů a nehtů
    • Praskliny ústních koutků nebo záněty sliznice dutiny ústní.
  • Železo rostlinného a živočišného původu má rozdílnou vstřebatelnost. Železo obsažené v potravinách rostlinného původu je biologicky využitelné pouze z 1-5 %, železo obsažené v potravinách živočišného původu je biologicky využitelné z 10-25 %
  • Potravinami bohatými na železo jsou vnitřnosti, maso, vejce, luštěniny, čaj, Moringové listy a kakao. Zelenina, ačkoliv obsahuje také dosti železa, je zdrojem méně vydatným, je v ní totiž obsažená kyselina fytová, zhoršuje vstřebávání železa. Největší množství fytátů obsahují luskoviny, brokolice, květák, ředkvičky, kapusta a zelí. Naproti tomu některá zelenina obsahuje i vitamín C, a stejně jako u ovoce, může být hodnotným přínosem pro vylepšení biologické využitelnosti železa. 

istockphoto 609084058 612x612

Co tedy jednoznačně zvýší vstřebatelnost železa z potravin?

  • Vitamin C – čerstvé ovoce, zelenina
  • Vitamin D – konzumace polotučných mléčných výrobků a olejů
  • Organické kyseliny – laktát a kyselina citrónová
  • Bílkoviny z masa – ideálně konzumace hovězího masa, stačí i malá porce v polévce
  • Kysané výrobky – kysané zelí a kysané mléčné výrobky
  • Suplementace hořčíku: ideálně v kombinaci se zinkem, vitaminem B6, mědí a bórem pro lepší efektivitu vstřebávání a biologického využití. Volte spíše organické formy, jako je bisciklinát, nebo citrát. Pokud chcete zvýšit přírodně příjem hořčíku, doporučuji konzumovat vše zelené – molekula chlorofylu se váže na hořčík, nebo naopak😊 Doporučuji chlorellu, spirulinu, možno zařaditi zelený ječmen. Řasy spiruliny jsou významným antioxidantem, posilují imunitu, pomáhají zvyšovat koncentraci a působí proti únavě. Pokud chcete ještě více zefektivnit vstřebávání, dejte do nápoje citronovou šťávu 😊
  • Zařaďte do pitného režimu kvalitní zelený čaj, velice výhodná surovina pro nakopnutí na delší dobu, thein se v těle uvolňuje déle a pozvolna, než molekula kofeinu. Sice jsou si dost podobné, ale účinky a obsahové látky u zeleného čaje jsou mnohem zajímavější
  • Pohlídejte si příjem vitaminu C – denní potřeba je minimálně 80 mg denně, ideálně okolo 250 mg, hlavně v podzimním období:
    • potřeba stoupá u osob se zvýšenou stresovou zátěží.
    • je také dobré vědět, že jeho využívání v těle nepříznivě ovlivňují antibiotika, acylpyrin a antikoncepční tablety, kouření, alkohol,…
    • platí, že teplotní ošetření ničí 10 % vitaminu C, co 10 minut varu. Proto ideálně zeleninu mrazte, a pak upravujte velmi šetrně
    • ideálně konzumujte denně z přírodních zdrojů, vyzkoušejte například Kimchi, kysané zelí, kombuchu, skvělým zdrojem vitaminu C je ale i červená paprika.
    • Doplňky POZOR = vitamín C se v přírodě nikdy nenachází izolovaně === lidské tělo bude logicky benefitovat z vitamínu C pocházejícího např. z červené papriky než z doplňků stravy se syntetickou kys. askorbovou
    • Klinické studie vědců totiž nerozlišují přírodní od laboratorně vyrobeného.
    • Podpora absorpce vitamínu C = flavonoidy
    • Lipozomální vitamín C má v porovnání s jinými formami vyšší vstřebatelnost. Je to dáno tím, že tekutý vitamín C je obalen fosfolipidovými nanobublinkami tzv. lipozomy.
    • Lipozomální obal chrání vitamín C před degradací, umožňuje rychlejší a účinnější vstřebávání, stejně tak lepší přístup do nitra buněk. Kupuji zde na www.neobotanics.cz, kde nyní vyvíjí novou variantu s dalšími minerálními látkami, nebo na www.puravia.cz 

Věřím a vím, že všichni mají na to, aby se cítili šťastně a pracovali na zlepšení svého zdravotního stavu. Ale nespoléhejte na to, že to za Vás udělá někdo jiný.

Nejvíce se bojte těch, co slibují, že to za Vás vyřeší.

Vy sami jste zodpovědní za své zdraví, ne nikdo cizí… Buďte k sobě ohleduplní, myslete na sebe, hledejte alternativy, ne agresivní a moc přísné změny. Cesta ode zdi ke zdi není cesta, jen se zmítání v EXTRÉMU. STRACH SPOUŠTÍ V TĚLE STEJNÉ PROCESY, JAKO CHRONICKÝ ZÁNĚT. A TĚLU NAVÍC ŠKODÍ KAŽDÝ EXTRÉM!!! A ZA 2 ROKY JICH BYLO AŽ DOST. PEČUJTE O SVÉ ZDRAVÍ, S LÁSKOU A POKOROU: MGR. ING. MARKÉTA ROZINKOVÁ, VÁŠ PARŤÁK, VÁŠ KOUČ, TERAPEUT…!

marketa-rozinkova.reservio.com

 

zde se můžete objednat a své problémy vyřešit se mnou :-)

Těším se na Vás

Mgr. Ing. Markéta Rozinková