Vitaminy B6, B12, B5, jejich význam a zdroje
Vitamin B6 (pyridoxin)
Vitamin B6 podporuje imunitní systém organismu. Vitamin B6 má preventivní a podpůrný účinek při léčbě nervových onemocnění, revmatických onemocnění, ledvinových kamenů a příznaků premenstruačního syndromu. Z biochemického hlediska je významný jako kofaktor metabolizmu aminokyselin, účastní se metabolismu přenašečů nervových vzruchů (serotonin, dopamin, noradrenalin, histamin), metabolismu lipidů, nukleových kyselin a sacharidů.
Denní doporučená dávka se pohybuje okolo 2mg. Větší množství tohoto vitaminu potřebují lidé, kteří mají vyšší příjem bílkovin, např. sportovci, užívající proteinové preparáty. Vyšší přísun tohoto vitaminu potřebují také ženy, užívající hormonální antikoncepci (estrogen), těhotné a kojící ženy, chronicky nemocní lidé, užívající některé léky a osoby s celiakií.
Nedostatek vitamínu B6 se projevuje zapomnětlivostí, poruchami nervového a trávicího systému, nebo nervovými tiky v očním víčku. Dále se projevuje dermatitidami, cheilózami (praskliny ústních koutků), stomatitidami, glositidami (záněty jazyku).
Zdroje: droždí, brambory, fazole, vepřové maso, vejce, banán, zelí, mrkev, ořechy, kuřata a ryby.
Vitamin B12 (kobalamin)
Vitamin B12 je důležitý pro správnou funkčnost nervové soustavy, je užíván jako lék proti anémii. Denní doporučená dávka se pohybuje okolo 0,003 mg. Z biochemického hlediska je v lidském těle potřebný k odbourávání MK s lichým počtem C, k odbourávání nukleových kyselin, syntéze nukleových kyselin, tvorbě myelinových pochev nervů, k resyntéze methioninu.
Nedostatek vitaminu B12 - může vyústit v megaloblastickou anémii, onemocnění charakteristické velikostí a nevyzrálostí červených krvinek a i k neuropatii. Dále mohou degenerovat míšní okrsky, což vede k neurologickým poruchám, k hubnutí, ke zhoršování paměti, k slabé duševní výkonnosti, špatné svalové koordinaci, k třasům a "mravenčením" v končetinách. Jazyk je nápadně červený a lesklý (mírně odráží světlo), jeho povrch vyhlazený (glossitis atrofica) z důvodu vymizení veškerých papil. Z počátku je postižen jen hrot, později přechází do obrazu tzv. Hunterovy glossitis, která je součástí anémie.
DDD vitaminu B12 do organizmu zlepšuje paměť, podporuje koncentraci a snižuje riziko vzniku srdečních chorob. Vitamin B12 je součástí preparátů pro léčbu onemocnění jater, střev a slinivky břišní. Sloučenina kobalaminu hydroxykobalamin se používá při léčbě otrav kyanidy.
S nedostatkem vitaminu B12 se setkáváme u veganů, tedy lidí, kteří vyloučili ze své stravy veškeré živočišné produkty. U dětí, kojených veganskými matkami, se mohou v prvním roce života projevit neurologické a hematologické disfunkce, které lze léčit substituční terapií. Nedostatek způsobuje většinou zároveň i nedostatek vitaminu B1.
Důležitým zdrojem jsou: játra, ledviny, droždí, kefír, acidofilní mléko, vejce, ryby, maso.
Vitamin B5 (kyselina pantotenová)
Kyselina pantotenová napomáhá při růstu vlasů, léčí některé alergie. Má význam při tvorbě protilátek a účastní se imunitních procesů. Nedostatek tohoto vitaminu je většinou spojen s nedostatkem celé skupiny vitaminů B-komplexu.
Projevy nedostatku - musí být neustále dodávána v potravě, ale její nedostatek je vzácný, vyskytuje se totiž prakticky ve všech potravinách. Nedostatek se projevuje jako burning foot syndrom, který byl popsán u válečných zajatců. Projevuje se křečemi v nohách, nechutenstvím a nespavostí, depresemi a sníženou odolností vůči infekcím. Podle jedné studie nedostatek vitamínu B5 způsobuje akné. Uměle vyvolaný nedostatek u zvířat způsobuje poruchy růstu, neplodnost, a dermatologické poruchy.
Denní doporučená dávka je 6 mg. Vyšší nároky na příjem tohoto vitaminu mají alkoholici, ženy užívající orální antikoncepci, diabetici, starší lidé a lidé s onemocněním trávicího traktu.
Kyselina pantotenová se nejčastěji ve formě pantotenanu vápenatého přidává spolu s ostatními vitaminy B-komplexu do cereálních produktů (cereální snídaně), nápojů, dietetických a dětských potravin.
Význam má tento vitamin i kosmetickém průmyslu, nejvíce je obsažena v mase, zelenině a semenech škrobnatých i olejnatých rostlin.
Velmi významným zdrojem těchto vitaminů jsou listy Moringy olejodárné. Tento zázračný a plně využitelný strom je znám již tisíce let a využívá se i v Ájurvédském léčitelství. Moringa je po právu popisována jako velice všestranná, užitečná rostlina s bohatým zastoupením živin, vitaminů a minerálních látek. I díky všestrannosti a bohatému zastoupení živin se Moringa označuje názvy jako „zázračný strom“ či „zelený diamant. Kromě těchto vitaminů je Moringa zvláštní tím, že obsahuje komplex 90 živin a 46 antioxidantů ve zcela přirozené a dobře vstřebatelné podobě. Kromě vitaminů B6, B12 a B5 obsahuje další vitaminy skupiny B – thiamin, riboflavin, niacin, biotin, kyselinu listovou, dále vitamin C k podpoře imunity a ochraně proti volným radikálům. Z lipofilních vitaminů obsahuje také vitamin A (viz článek o vitaminu A), Vitamin D, vitamin E jako další antioxidant, který chrání naše tělo zevnitř i z vnějšku proti volným radikálům a chrání buňky před poškozením. V neposlední řadě obsahuje Moringa i vitamin K. Moringa také obsahuje komplex nezbytných stopových prvků – železo, zinek, hořčík, fosfor, mangan, měď, vápník a draslík.
Proto bych ji ráda vřele doporučila všem, co potřebují přirozeně doplnit komplex všech vitaminů i minerálních látek, a přitom si pochutnat na lahodném a osvěžujícím čaji nebo čistém prášku, https://marketarozinkova.cz/eshop/sortiment/bylinne-smesi-s-moringou/moringa-olejodarna-ciste-prirodni-prasek-z-listu-kapsle-180ks-detail, například v neochuceném polotučném kvalitním jogurtu. Skvělou kombinací je namíchat ji s jogurtem s ovesnými vločkami, semínky chia a vlašskými ořechy, případně i skořicí a strouhaným jablkem. Z nabídky čajů vybírám například vločky z listů Moringy na přípravu lahodného čaje. https://marketarozinkova.cz/eshop/sortiment/bylinne-smesi-s-moringou/bylinna-smes-pro-normalni-hladinu-cukru-se-skorici-detail