Non hodgkin lymfom, prevence, výživa
Jde o obecné označení pro nádorové onemocnění lymfatického systému. Buňky lymfatického systému se nekontrolovaně množí – postižená uzlina, nebo skupiny uzlin se začnou zvětšovat, a co je důležité, přestávají sloužit organismu jako celku a ztrácejí své původní funkce. Protože je lymfatická tkáň přítomna v celém těle, může nemoc postihnout i jiné orgány mimo uzliny. Kromě uzlin bývá nejčastěji postižena kostní dřeň, játra, slezina, plíce, kosti, zažívací trakt, ale může to být také kůže, varlata, ledviny nebo centrální nervový systém (mozek a mícha).
Lymfomy non-Hodgkinovy mají spoustu druhů. Lymfomy nepatří mezi častá onemocnění, tvoří pouhých 6 % ze všech nově zjištěných nádorových onemocnění – cca 5 % všech druhů rakovin. Ne-Hodgkinovy lymfomy se mohou vyskytnout v jakémkoli věku, opět častěji u mužů, střední věk při diagnóze je kolem 50 let.
Non-Hodkgin lymfomy dělíme na 2 skupiny. První skupina se nazývá agresivní, které mají rychlý průběh, ale i když způsobují již od začátku řadu potíží a musí se urychleně začít léčit, tak dobře reagují na léčbu chemoterapií a zářením.
Skupina č. 2 jsou indolentní ne-Hodgkinovy lymfomy, které probíhají celkově daleko pomaleji, bezpříznakově. Proto člověk o jejich existenci nemusí měsíce nebo dokonce léta vůbec vědět. U této skupiny lymfomů není nutné spěchat se začátkem léčby. Reakce na léčbu je obvykle také velmi dobrá, ale nemoc má sklony k reverzi, je proto nutno ji důsledně sledovat a v případě potřeby opakovaně léčit.
Prognóza a léčba je variabilní a liší podle konkrétního typu lymfomu.
Lymfomy jsou dobře léčitelné, kombinuje se protinádorová chemoterapie a v některých případech radioterapie. Někdy je součástí imunoterapie. V imunoterapii jsou používány léky, jejichž působení proti nádoru spočívá v součinnosti s vlastním imunitním systémem.
Při léčbě mohou vysoké dávky chemoterapie mít vyšší protinádorový účinek, ale současně také závažnější účinek na krvetvorbu, kterou mohou i zcela zničit. Proto po vysokodávkované chemoterapii provádí transplantace krvetvorných buněk, které poškozenou krvevorbu v krátkém čase obnoví. Vlastní transplantace se podobá krevní transfúzi, probíhá ve formě nitrožilního podání předem nasbíraných krvetvorných buněk.
Je mnoho druhů potravin, které mají vysoký potenciál ovlivnit rozvoj nádorového onemocnění tak, že se nerozvine nebo může pomáhat v jeho potlačování.
Čím je potenciál potraviny nebo byliny větší, tím se také může více ovlivňovat s léky nebo jinými potravinami a doplňky stravy. U potraviny konzumované v běžně užívaném množství by neměly komplikace nastávat.
- Rybí tuk: ryby živící se fytoplanktonem obsahují nejvíce omega-3 mastných kyselin (EPA – eikosapentaenová kyselina, DHA – dokosahexaenová kyselina). Jde hlavně o hlubokomořské olejnaté ryby (např. losos, makrela, sleď, sardinky a tuňák), ale i sladkovodní ryby obsahují malé procento omega-3 mastných kyselin. Ryby z kvalitních chovů dnes mohou obsahovat omega-3 mastné kyseliny díky obohacování krmných směsí.
- Lněné semínko, lněný olej: nejlepším zdrojem kyseliny alfa linoleové. Z celkově přijatého množství ALA se asi 1/3 v těle přemění na omega-3 mastné kyseliny. Konzumace mletého lněného semínka nebo kvalitního lněného oleje může omezit chronické záněty, působit pozitivně při vysokých hladinách některých hormonů v krvi. Jde o zdroj částečně rozpustné vlákniny. Důležité je kupovat semínko neloupané a doma jej umlít, protože obsažený tuk rychle žlukne. Umleté vydrží v lednici asi 14 dnů. Vhodné je do jogurtů, pomazánek, polévek, pečiva aj. Lněný olej se používá za studena, musí být po otevření uchován v chladu a temnu a spotřebován co nejdříve nebo podle pokynů výrobce na obalu.
- Chia semínka: semena šalvěje hispánské jsou dobrým a příjemným zdrojem vlákniny a kyseliny alfa-linolenové, olej z Chia semínek prokázal protirakovinné účinky v laboratořích, ale jeho účinky zatím nebyly prokázány u lidí.
- Houby: žampiony, čaga, omezeně hlíva
- Zakysané mléčné výrobky, kvašená zelenina, tempeh: Obsahují probiotika. Nejznámější je bakterie Lactobacillus acidophilus, ale existuje jich mnohem více druhů
- Brukvovitá zelenina: brokolice, květák, hlávkové zelí, kapusta, potočnice, čínské zelí, řeřicha, ředkvičky, brukev (kedlubna). Důležité je dobré rozžvýkání nebo drcení, tak se latentní látky aktivují, a šetrná úprava. Doporučuje se konzumace ideálně 3 x týdně
- Cibuloviny: česnek, cibule, pór, šalotka a pažitka obsahují účinné vonné látky, které se uvolní při drcení. Tyto látky pomáhají urychlit vylučování kancerogenů z organismu.
- Sója: sója není vhodná pro ženy, které mají nádor s estrogen senzitivními receptory a ženy, které již rakovinu prsu prodělaly. Pro ženy v reprodukčním věku není vhodné ani užívání izoflavonů v doplňcích stravy.
- Rajčata: obsahují karotenoidy a barvivo lykopen, který je schopný blokovat růst nádorových buněk. Epidemiologické studie naznačují, že dostatečná konzumace lykopenu může snižovat riziko rakoviny, zejména plic, žaludku, prostaty a estrogen senzitivního nádoru prsu. Nejbohatším zdrojem lykopenu je rajčatová šťáva (obsahuje ho více než syrová rajčata) a tepelně upravená rajčata. Nejlépe je využitelný po tepelné úpravě, v kombinaci s tukem.¨
- Maliny, jahody, brusinky, borůvky, ostružiny, hroznové víno (zrníčka): Obsahují kyselinu ellagovou, anthokyanidy a proanthokyanidy, které dokáží zabránit novotvorbě cévních kapilár v okolí nádorů. Hlavně proanthokyanidiny v brusinkách a borůvkách patří mezi silné antioxidanty. Kyselina ellagová má antivirové a antibakteriální vlastnosti a je také silným antioxidantem. Z preklinických studií plynou antikarcinogenní účinky kyseliny ellagové proti nádorovým buňkám jater, jícnu, prostaty a tlustého střeva. Bylo prokázáno, že násobí účinky kyseliny all-trans retinové (ATRA) při léčbě myeloidní leukémie u lidí. Nicméně další studie je ještě třeba provést.
- Granátové jablko, šťáva z granátového jablka zpomalila rychlost růstu PSA (prostatický specifický antigen) u mužů s vysokou hladinou PSA, ale data nejsou plně průkazná. Zároveň džus z granátových jablek může zvýšit riziko vzniku rhabdomyolýzy (tj. rychlý rozklad tkáně příčně pruhované svaloviny) u pacientů na léčbě statiny podobně jako grapefruitová šťáva a ovlivňují účinek warfarinu.
- Rooibos/Aspalathus linearis: sušené listy rostliny se připravují jako čaj. Rooibos je populární pro jemnou, lehce medovou chuť a barvu. Je bohatý na antioxidanty, zejména polyfenolyaspalathin a nothofagin a je bez kofeinu. Neobsahuje žádné katechiny, hlavní 36 flavonoidy přítomné v zeleném a černém čaji. Studie ve zkumavce a na zvířatech ukázaly, že rooibos může ovlivňovat imunitní funkce, a vykazuje protizánětlivé účinky.
- Hroznové víno/resveratrol: hroznové víno obsahuje v zrníčkách proanthokyanidy (viz výše) a rostlinný hormon resveratrol, který vinnou révu chrání např. před plísní. Je obsažen ve slupce a semínkách, proto je nejvyužitelnější po lisování a vyluhování v červeném víně jako nápoji. Z výzkumů vyplynulo, že působí preventivně, ale zároveň již existujícím rakovinným buňkám zabraňuje dosáhnout zralosti.
- Kakao: kakaová hmota obsahuje polyfenoly, proanthokyanidiny. Z laboratorních výzkumů vyplývá, že podávání výtažků z kakaové hmoty podstatně brzdí rozvoj některých typů nádorového bujení. Protože mléko brání polyfenolům ve vstřebávání a tím jejich účinek neutralizuje, je vhodné konzumovat spíše kakaové boby nebo hořkou vysokoprocentní čokoládu. V rámci prevence stačí sníst 20 g hořké 70% čokolády denně.
- Řasy: Obsahují vysoké procento minerálních látek, především jód, draslík, železo a vápník. Obsahují bílkoviny a esenciální aminokyseliny, vitaminy a vlákninu. Neobsahují příliš tuku, ale ten, co obsahují, je složen z omega-3 a omega-6 mastných kyselin v poměru 1/1. V organismu pomáhají snižovat výskyty zánětů. Mezi silné antioxidační látky v řasách patří fukoxantin a fukoidan. Fukoidan působí na nádorové buňky toxicky a ovlivňuje imunitu organismu. Futoxantin je karotenoid s nejsilnějším protinádorovým účinkem. Mořských řas existuje více druhů a mají více či méně výraznou chuť. Proto, i když Vám nechutnají jedny, stojí za to vyzkoušet další druh. Používají se namočené nebo uvařené jako zelenina do sálátů, rýže nebo těstovin.
- Koření: obecně působí protizánětlivě, protinádorově a antimikrobiálně (máta, tymián, majoránka, dobromysl, bazalka, rozmarýn, petržel, koriandr, kerblík, fenykl, kmín). Silný potenciál má zázvor, protože zmírňuje pocity na zvracení a kurkuma (potencovaná pepřem).
- Citrusy: jsou ovoce s největším protinádorovým potenciálem. Obsahují hodně antioxidantů (vitaminy), minerální látky, monoterpeny a flavanoly. Díky těm zvyšují účinek protinádorových látek z jiných potravin. Hlavně grapefruit, pomelo, sicilské pomeranče a kumkváty blokují odbourávání velkého množství léků nebo mění jejich účinnost. Nesmí se kombinovat se statiny, protožemohou způsobit rozpad svalové tkáně a akutní selhání ledvin. Nejvíce účinných látek je v kůře citrusů, která obsahuje D-limonen.
- Zelený čaje: kvalitní japonské zelené čaje (sencha – matcha) mají i jako nápoj antivirové, antibakteriální, anti-mutagenní účinky. Více než 1/3 čajových lístků tvoří katechiny, které brání angiogenezi. Čajové lístky je třeba louhovat 8–10 minut nebo dělat několikanásobný nálev. Pravidelné pití zeleného čaje v množství 500 ml/den (tři šálky) snižuje riziko některých druhů rakoviny – hlavně močového měchýře a prostaty, lymfomů s nízkým stupněm malignity (např. CLL), karcinomu plic, tlustého střeva, prsu. Nelze jej však užívat bez omezení nebo ve výtažcích pokud nemocný užívá léky, protože často mění jejich účinnost. Je třeba oddělit pití čaje minimálně 2 hodiny od užití léku. Přikládání filtrovaného odvaru z extraktu zeleného čaje a horké vody na kůži po dobu 10 minut třikrát denně může pomoci lidem, jejichž kůže byla poškozena radiační terapií.
- Ananas: obsahuje enzym bromelain, který štěpí bílkoviny. Bromelain spolu s dalšími enzymy na zvířecích modelech s nádory zvýšil dobu přežití, včetně leukémie. Nicméně, protirakovinné účinky bromelainu nebyly ověřeny klinickými studiemi. Teoreticky by častá a hojná konzumace čerstvé ananasové šťávy mohla ovlivňovat léky na srážlivost krve.
- Červená řepa: obsahuje červené barvivo betanin, který pomáhá v cyklu buněčného dýchání. Je zdrojem vitaminů a minerálů, obsahuje hodně kyseliny listové, manganu, draslíku, železa a hořčíku. Nejvyšší účinek má syrová řepa nebo šťáva ze syrové červené řepy. Záhřevem účinek klesá. Pozor! - K úplnému zrušení účinku prospěšných látek z červené řepy dojde, pokud je kombinována s plody, které obsahují antokyany. To je důležité vědět při odšťavňování nebo pojídání červené řepy s jinými druhy ovoce a zeleniny, při přípravě fresh džusů a smoothie. Červená řepa by neměla být kombinována s červeným zelím, ředkví, s brusinkami, borůvkami, ostružinami, černým rybízem, višněmi a červenými jablky. Účinek by zrušila i kombinace s jedlými květy máků a růží. Menší množství antokyanů se nachází také v banánech, meruňkách, hruškách, hrachu a bramborách. Mrkev nevadí oranžová, ale fialové, žluté, červené a černé variace mrkve účinek betaninu zruší také. Konzumace červené řepy zvyšuje účinnost chemoterapie doxorubicinem a zpomaluje růst nádorů. Jako samostatnou léčebnou kůru (40denní pitná kúra) ji nelze doporučit, kvůli nedostatku základních živin, ale jako doplněk při onkologické léčbě je možné červenou řepu popíjet (cca 3 sklenice denně). Jde o velmi přínosné obohacení jídelníčku, pro zdraví prospěšné látky proti nádorovému bujení. Pouze lidé se sklonem k ledvinovým kamenům musí být opatrní, protože červená řepa obsahuje zároveň vysoké množství oxalátů. Pozn.: betanin byl nalezen i v kaktusových plodech – pytaia (dračí ovoce) a opuncie. Betanin získaný z opuncie (Opuntiaficus-indica) způsobil buněčnou smrt u nádorových buněk myeloidní leukémie (pokusy na buněčných řadách).
- LIPOZOMÁLNÍ VITAMINY - C, D například od firmy NEOBOTANICS pro podporu a kvalitní ochranu imunitního systému!!! www.neobotanics.cz