Výživová poradkyně Mgr. Ing. Markéta Rozinková - změňte svůj život - Diabetes mellitus II.typu a dietární opatření při jeho léčbě

Diabetes mellitus II.typu a dietární opatření při jeho léčbě

Diabetes mellitus (Non Inzulin Dependentní Diabetes Mellitus)

Diabetes mellitus je jedno z civilizačních onemocnění, které spadá pod skupinu onemocnění s označením metabolický syndrom.

V současnosti je v ČR podle nejnovějších statistik téměř 850.000 registrovaných pacientů s tímto onemocněním! Jde o onemocnění i geneticky podmíněné, avšak je známo, že stravovací návyky, stres a životní prostředí se na našem zdraví podílí až z 90 %. To znamená, že NENÍ PRAVIDLEM, když Vaši rodiče a prarodiče jsou obézní a mají diabetes, že zákonitě i Vy musíte být obézní a léčit se s diabetem.

DM je porucha látkové výměny, při které tělo nedokáže správně hospodařit s krevním cukrem glukózou. Prvotní příčinou je tzv. inzulinová rezistence (IGT). Dochází tak k nadměrné koncentraci inzulinu v těle, protože normální hladina inzulinu nevyvolá adekvátní metabolický účinek – vpuštění glukózy do buňky. Následkem toho dojde k situaci, že slinivka se už nemůže vyrovnat s nároky na zvýšenou činnost, glukózová rovnováha se poruší a tím vzniká NIDDM.

NIDDM se objevuje zpravidla v dospělosti, nebýval dříve než po 40. roce věku. Bohužel se v dnešní době se ale lékaři setkávají s NIDDM i u dětí a adolescentů. Nemoc má pozvolný nástup, některé charakteristické příznaky se nemusí dlouho projevovat. Proto může existovat dalších minimálně 200.000 osob, které o svém onemocnění nemají tušení. Zjištění této nemoci je často náhodné, většinou při běžné kontrole u obvodního lékaře, který po projevu některého příznaku odkáže pacienta na specializované pracoviště.

JEDNODUŠE: pokud konzumujete jídlo nezdravé, živinově nevyvážené a k tomu nepravidelně, konzumujete přebytečně cukr a výrobky z bílé mouky, pokud Vám chybí vláknina a kvalitní libové bílkoviny, tak si tělo ukládá nadbytečnou a nárazově velkou dávku energie ve formě tuků. V kombinaci s kolísající hladinou krevního cukru buňky nereagují na inzulin, jak by měly, slinivka je nucena produkovat stále vyšší dávky inzulinu, až jednoho dne přestane produkovat inzulin, nebo jen omezeně produkuje inzulin a v kombinaci s nízkou citlivostí buněk na inzulin je na světě diabetes mellitus II. typu. Inzulin funguje v krevním řečišti jako klíč, co otevře v buňce zámek, a vpustí molekulu glukózy. S porušením systému zámku a klíče se glukóza hromadí v krvi a hovoříme o prediabetu nebo diabetu, podle hladiny cukru v krvi.

Mezi vnější vlivy, které podporují vznik NIDDM, se řadí:

- Konzumace kalorických potravin, přejídání

- Nevyvážená, nezdravá strava

- Nedostatek pohybu, obezita, nadváha

- Kouření

Diabetes mellitus často doprovázejí i další onemocnění, proto je nutné k jeho prevenci a léčbě přistupovat komplexně. Diabetes mellitus vždy doprovází další onemocnění, od vysokého krevního tlaku, vysokého cholesterolu a celkových tuků v krvi, přes kornatění tepen, až po ischemické choroby srdeční (ICHS). Diabetes mellitus často doprovázejí přidružená onemocnění, jako ne diabetická neuropatie (poškození citlivosti pokožky, pocity brnění v končetinách), retinopatie (poškození cév oční sítnice), nefropatie (poškození funkce ledvin).

Po důkladném nastudování pozitivních účinků složení Moringa oleifera jsem dospěla k následujícím poznatkům. Lidé, co vyhledají pomoc, často diabetem, nebo prediabetem, trpí. Edukace od lékařů je malá a jen dostanou léky a jeden papír s informacemi, které neodpovídají správné dietární léčbě diabetu. Léky pouze potlačují příznaky, ale NEŘEŠÍ PŘÍČINU. Mají jídelníček chudý na živiny, převažují nasycené tuky, bílá mouka, uzeniny, tučná jídla, sladkosti, smažené potraviny a různé polotovary. Proto je potřeba dodat základní živiny, antioxidanty a vitaminy do těla ve vyvážené a komplexní formě, která bude zároveň maximálně tělem využitelná a pomůže tak lidem dodat celou škálu živin, a to je velmi důležité, pokud mají k diabetickému omezení ještě omezení z jiného důvodu (vysoký, tlak, cholesterol, tuky, léčba warfarinem, apod., kdy se některé potraviny z jídelníčku vylučují).

Podívejte se proč:

Moringa je po právu popisována jako velice všestranná, užitečná rostlina s bohatým zastoupením živin, vitaminů a minerálních látek. I díky všestrannosti a bohatému zastoupení živin se Moringa označuje názvy jako „zázračný strom“ či „zelený diamant“. Složení Moringy je velmi pestré, obsahuje celý komplex známých přírodních minerálních látek, vitaminů i antioxidantů. Je významným zdrojem rostlinné bílkoviny. Konkrétně je významným zdrojem vitaminu A, což je významný vitamin pro správný zrak, správnou funkci a zdravý vzhled pokožky a imunitního systému. Obsahuje dále vitaminy skupiny B – thiamin B1, riboflavin B2, niacin B3, pyridoxin B6, biotin, kyselinu listovou, dále vitamin C k podpoře imunity a ochraně proti volným radikálům. Vitamin D je známý vitamin rozpustný v tucích, který napomáhá vstřebávání vápníku do těla do kosti, jsou prokázané jeho účinky proti množení bakterie Mycobacterium tuberculosis. Vitamin E je rovněž další antioxidant, který chrání naše tělo zevnitř i z vnějšku proti volným radikálům a chrání buňky před poškozením. V neposlední řadě obsahuje Moringa i vitamin K. Moringa také obsahuje komplex nezbytných stopových prvků – železo, zinek, hořčík, fosfor, mangan, měď, vápník a draslík. Z organických látek bych chtěla jmenovat významné zastoupení mastných kyselin omega-3 a omega-6 ve správném a pro tělo dobře zpracovatelném poměru. Tyto mastné kyseliny ochraňují tělo proti rizikům aterosklerózy, infarktu či mrtvice. Přítomné omega-9 mastné kyseliny pomáhají regulovat hladinu cholesterolu v těle a vláknina v této zázračné rostlině zabraňuje zpětnému vstřebání žlučových kyselin a tím i cholesterolu z tlustého střeva zpět do krevního řečiště. Důležité je také zmínit komplex antioxidantů. Ty mají tu vlastnost, zhášet volné radikály, chránit buňky před poškozením a ovlivňují rakovinné bujení v těle.

Všechny tyto živiny pomáhají tělu, (společně se správným diabetickým jídelníčkem, jehož vzor je předložen v příbalové informaci s čajem!!!???) očistit se, dodat více energie, a chránit tělo před negativními vlivy z vnějšku. Jak jsem výše řekla, diabetes mellitus jde ruku v ruce s dalšími onemocněními a tato bylina pomůže se všemi.

Jak Vám může Moringa pomoci konkrétně s DM II. typu? Obsah rozpustné vlákniny dokáže regulovat hladinu krevního cukru. Při konzumaci moringy v kapslích i nerozpustná vláknina váže vodu, navozuje pocit sytost v žaludku, rozpustná vláknina v žaludku z čaje i kapslí bobtná a zpomaluje vyprazdňování žaludku, naopak díky své nestravitelnosti zkracuje dobu průchodu tráveniny střevem. Dále zlepšuje glykémii – reguluje hladinu krevní glukózy a tím oddaluje pocit hladu. Podporuje vylučování žlučových kyselin a cholesterolu – snižuje se hladina cholesterolu (časté doprovodné onemocnění diabetu). Vláknina slouží jako výživa bakteriální biomasy v tlustém střevě, dale působí jako ochrana tlustého střeva před hnilobnými bakteriemi a podílí se tak na snížení rizika kolorektálního karcinomu (rakovina tlustého střeva) a ulcerózní kolitidy.

Čistou moringu, plnou živin a antioxidantů jsme doplnili o další bylinky, které působí pro diabetiky přimo blahodárně. A výhodou Moringy je, že jejich účinky jen podpoří. Proto vznikl podpůrný čaj pro diabetiky, ve kterém se snoubí kombinace bylinek s Moringou. Najdete jej na mém e-shopu Bylinné směsi s Moringou: Bylinná směs pro normální hladinu cukru se skořicí (marketarozinkova.cz) 

V podpůrné léčbě diabetu II. typu se užívá řady léčivých rostlin. První skupinou jsou ty, které obsahují látky, které přímo pomáhají snížit množství glukózy v krvi. Jedná se o tzv. glukokininy. Ty se nacházejí hlavně v listech a nati rostlin (v prvním případě list borůvky černé). Druhou skupinou jsou rostliny se zásobním polysacharidem inulinem. Nachází se, mimo jiných, v kořenu čekanky obecné. Inulin jako rostlinná vláknina zpomaluje vstřebávání glukózy a tím pomáhá snižovat hladinu cukru v těle. Ostatní složky také působí blahodárně při diabetu – v první variantě jsou to: skořicová kůra, kopřivový list a plod brusinky. Druhou variantou čaje je kombinace Moringy, kořene čekanky obecné, lékořicového kořene, listu borůvky černé, listu jestřabiny obecné a opět plodu brusinky obecné. Třetí variantou diabetického čaje je kombinace moringového listu, květu jetele lučního, listu vavřínu obecného, zázvorového kořene, listu stévie, plodu fenyklu obecného a kořene smetánky lékařské. Čaj je jednoduchý na přípravu a jeho chuť je vyvážená, aby chutnal příjemně, bez silných hořkých tónů.

Moringu můžete pořídit v mnoha formách, od sušené drcené v kapslích, kde se snoubí rozpustná i nerozpustná vláknina s mnoha živinami a minerálními látkami, a jsou vhodné pro snadné i rychlé užití. Čistou moringu nabízíme i ve formě drceného či celého listu, ze kterého si můžete udělat lahodný čaj a dodat tělu veškeré živiny jako součást pitného režimu. Doporučuji proto kombinovat v průběhu dne kapsle (případně čistý moringový prášek třeba v jogurtu nebo raw dezertu) s čajem.