Výživová poradkyně Mgr. Ing. Markéta Rozinková - změňte svůj život - Články o výživě

Kopřiva dvoudomá

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica). Pro některé obtížný, žahavý a nevzhledný plevel, pro jiné všelék, ceněný nad všechnu chemii. Kopřiva (Urtica) je rodem rostlin z čeledi kopřivovité (Urticaceae). Jejich charakteristikou jsou žahavé chloupky, palisty a vstřícně postavené pilovité...

Číst dál: Kopřiva dvoudomá

Křemík, jeho význam pro zdraví

Málo se to ví, ale hned po kyslíku je křemík nejvíce rozšířeným prvkem na zemi. Jeho největší zastoupení najdeme v horninách. Ve formě kyseliny křemičité je však vázán i na rostlinné potraviny. Křemík je významným stopovým prvkem.  Není tak moc známé, že je křemík hned po železu a zinku...

Číst dál: Křemík, jeho význam pro zdraví

Mléčné výrobky - objektivně

Osteoporóza je nejčastějším metabolickým kostním onemocněním, postihujícím především ženy v postmenopauzálním období a v pokročilém věku i muže. Osteoporóza je Světovou zdravotnickou organizací (WHO) definována jako „progredující systémové onemocnění skeletu charakterizované stupněm úbytku kostní...

Číst dál: Mléčné výrobky - objektivně

Dietární opatření při zhoršené kvalitě, pevnosti či pružnosti kostí

Zjištění, že máte osteopenii nebo osteoporózu je významným signálem pro zamyšlení nad vaším životním stylem a pro pokus o nápravu. Cílem by mělo být odstranit nepříznivý vliv všech faktorů, které navozují úbytek kostní hmoty a zvyšují riziko zlomenin. Většinu z nich ale ovlivnit nelze (rasu,...

Číst dál: Dietární opatření při zhoršené kvalitě, pevnosti či pružnosti kostí

Zdraví v podzimním čase

Čas neúprosně letí, léto už pomalu končí, děti se vrátily do školních lavic, nebo do mateřských škol za svými kamarády. Nebo jsou, jako v mém případě, poprvé v kolektivu. Už jste řešili první nachlazení nebo i nemoc? Je pravda, že počasí nám ještě přeje, ale přejde babí léto a klasické...

Číst dál: Zdraví v podzimním čase

Probio- , prebio- , syn -biotika

Probiotika jsou bakteriální přípravky, které po jejich konzumaci pozitivně ovlivní zdraví konzumenta. V praxi se jedná o živé mikroorganismy, které se záměrně přidávají do potravin, čímž ovlivní zdraví konzumenta - především zlepšením rovnováhy jeho mikroflóry ve střevě. Tyto mikroorganismy...

Číst dál: Probio- , prebio- , syn -biotika