Výživová poradkyně Mgr. Ing. Markéta Rozinková - změňte svůj život - Játra

Jaterní onemocnění se projevují většinou chronicky a jde tím pádem o několik let či desetiletí, kdy nevyvážená strava bohatá na nasycené, přepálené a trans- tuky, cholesterol a strava naopak chudá na vitaminy, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, vede k poruchám funkce jater, zhoršení jejich detoxikační funkce a i k poškození jaterních buněk – hepatocytů. Jaterní onemocnění nejsou výjimečná a často se vyskytují v chronické formě, která vyžaduje dlouhodobá dietní opatření. Naštěstí však játra mají obrovské regenerační schopnosti. 

Játra jsou jedním ze stěžejních orgánů, odpovědné za veškeré metabolické a detoxikační funkce v těle

Vytvářejí se v nich bílkoviny, tuky, slouží jako zásobárna pohotové energie ve formě jaterního glykogenu. Játra jsou proto často označována za chemickou laboratoř těla. Syntetizují žluč, která je nezbytná pro trávení a vstřebávání tuků. Ale slouží i pro vylučování nežádoucích látek – detoxikaci organismu. Ve žlučových kyselinách se nachází cholesterol, který se po vyloučení žlučí do dvanáctníku dostává se stolicí z těla. Játra se dále podílejí se na udržování stálé hladiny cukru v krvi a na samotné syntéze cholesterolu. Důležitou roli hrají játra v metabolismu některých vitaminů skupiny B, ale také vitaminů A, D, K, kyseliny listové a některých minerálních látek. 

Onemocnění jater vznikají nejčastěji v důsledku onemocnění žloutenkou, nadměrného užívání alkoholu nebo poškození některými léky. Známá jsou ale i onemocnění jater, která vznikají v důsledku nevhodného, nezdravého i nadměrného stravování. Na ztučnění jater se může podílet i nadměrná konzumace fruktózy ve formě medu, hroznového cukru či ovoce s vysokým obsahem fruktózy. Proto jak často říkám, i zdravé jídlo může někdy škodit ve velkých a častých množstvích. 

Často se na onemocnění jater podílí Hepatitida (infekční žloutenka). Je to virové onemocnění. Hepatitida typu A se přenáší orálně při špatných hygienických podmínkách, hepatitida B a C především krevní cestou. Proti hepatitidě A a B se lze nechat očkovat, proti hepatitidě C dosud účinná očkovací vakcína chybí.

Tvrdnutí jater

Další nemocí jater je Cirhóza. Cirhóze se lidově říká „tvrdnutí jater“. Vitální jaterní tkáň se pomalu mění na tuhou a zajizvenou, nefunkční hmotu. Celý proces probíhá dlouho nepozorovaně a bezbolestně. Lidé s rizikem onemocnění často zanedbávají pravidelné lékařské prohlídky a proto o své nemoci ani neví. Asi jedna třetina jaterních cirhóz vzniká jako následek chronického zánětu – žloutenky typu B a C. Nejběžnějším způsobem, jak onemocnět cirhózou jater, je pravidelná konzumace alkoholu bez přísunu vyvážených živin, vitaminů a minerálních látek ze stravy. Pro muže představuje rizikovou dávku 60 g alkoholu (cca 2 piva, 0,7 l vína) denně, pro ženy vzniká riziko u 1 malého piva a 0,3 l vína.
Příznaky jsou zpočátku nespecifické a napovídají nevolnosti, u alkoholiků se mohou přisuzovat „kocovině“. Nemocní jsou unavení, malátní, trpí nechutenstvím. Dále je důležité sledovat barvu moči. U nemocných se objevuje tmavá moč a světlá stolice. Typické jsou občasné trávicí potíže – nadýmání, nepříjemné pocity v nadbřišku, nevolnost, zvracení. Běžné je hubnutí, pocity slabosti a únavy. Jako hlavní varovný příznak a indikátor, že nejde jen o klasickou nevolnost, je žloutnutí očního bělma v důsledku vysoké hladiny bilirubinu v krvi. Dále se projevují poruchy srážlivosti krve (snadná tvorba modřin, krvácení z dásní).

Jaterní strava musí být u chronických obtíží dlouhodobá, ale neznamená to jíst nemastně, neslaně a to, co Vám nechutná, vyžaduje však regulaci určitých složek potravy tak, aby se co nejvíce játrům ulehčilo a ta měla možnost regenerovat. Dietu po prodělaném onemocnění je třeba dodržovat po dobu potřebnou k regeneraci jater – obvykle 6 měsíců až 2 roky. Pacienti s jaterní cirhózou se se svým lékařem musí poradit o obsahu soli v potravě – v některých případech je její omezení významným léčebným postupem. Důležité je lékaři sdělit, jaké další léky o veškerých specialistů užíváte.

10 pokynů pro stravu při jaterní stravě:

  1. Zákaz veškerého alkoholu! Nemocný nesmí nejméně 1/2 roku po vyléčení požívat žádný alkohol, alkohol při své degradaci játra zatěžuje.
  2. Omezení tučných jídel! Veškeré tučné maso, uzeniny a salámy, polotovary, paštiky, nakládaná masa, zvěřina a tučné sýry (nad 40 % tuku v sušině), tučné jogurty a plnotučné mléko jsou zakázány.
  3. Omezení cukrů a bílé mouky, jakož i čokoláda (kakaový tuk je nasycený a zatěžuje játra) a moučníky s máslem, smetanou či z tučného smaženého těsta
  4. Jíst spíše žitné pečivo, vhodné je i celozrnné
  5. Nesmažit a nekonzumovat nic připraveného smažením nebo škvařením. Žádné přepálené tuky! Jídlo by mělo být připravováno vařením, dušením, rychlým grilováním s použitím co nejmenšího množství rostlinných tuků. Konzumujte pouze libové maso bez tuku a kůží. 
  6. Ve stravě má být v každé porci dostatek ovoce a zeleniny. Pozor však na nadýmavé druhy – zelí, kapusta, okurky (čerstvé i nakládané), květák, ledový salát, čerstvá cibule, česnek. Z ovoce jsou vhodná jablka, kiwi, banány a jahody.
  7. Pozor na pálivé a pikantní jídlo a koření!!! Jako například pepř, paprika, kari, chilli atd. Vyřaďte z jídelníčku bujóny, jako masox, sójové omáčky plné glutamátu a soli, ocet, majonézu a jiné majonézové dresinky s tučností okolo 70 %, různé typy grilovacích omáček plných soli a hořčici.
  8. Pijte dostatek tekutin, které umožní rychlejší vylučování nebezpečných látek z organismu. Vhodné jsou bylinné čaje s ostropestřcem, voda, nesycené minerálky. Žádné džusy, nektary a silná káva a zelený i černý čaj.
  9. Ostropestřec mariánský - je bezesporu jeden z nejlepších prověřených přírodních léků na nemoci jater a jejich celkovou regeneraci. Proto je vhodné jej zařadit nejen při onemocnění jater, ale každoročně při očistě organismu. Duben je měsícem jater a detoxikace a proto je vhodné čaje s ostropestřcem zařazovat v tomto období před Velikonocemi. Zvláště doporučuji tuto bylinnou směs s Moringou olejodárnou, mnou vyvinutou tak, aby pomohla při metabolických činnostech, především však jaterních činnostech https://marketarozinkova.cz/eshop/sortiment/bylinne-smesi-s-moringou/bylinna-smes-pro-dobrou-cinnost-jater-detail
  10. Strava by měla obsahovat dostatek lehce stravitelných a vstřebatelných bílkovin (ideálně živočišného původu – libové maso, nízkotučné mléčné výrobky) a vlákniny (dobré pro zažívání). Pozor na samostatnou konzumaci rostlinných bílkovin – soja, luštěniny, … Při velké konzumaci zatěžují játra a tvoří se díky neplnohodnotnému složení velké množství kyseliny močové.

Jaterní strava více méně může splňovat i zásady vyvážené a racionální stravy a je dobré tuto stravu podpořit i bylinkami, které jsou při léčbě a regeneraci jater velmi prospěšné, vyzkoušejte i směs Moringy a ostropestřce: https://marketarozinkova.cz/eshop/sortiment/bylinne-smesi-s-moringou/bylinna-smes-moringa-imun-detail