Výživová poradkyně Mgr. Ing. Markéta Rozinková - změňte svůj život - Hořčík

Hořčík

Význam hořčíku ve výživě

Ve své praxi se setkávám klienty a mnohdy mají podobné problémy, které se snaží eliminovat suplementací různých forem hořčíku v domnění, že jen kapsle nebo šumivá tableta stačí a pomůže od všech problémů. Tyto klienty často trápí křeče v chodidlech, únava, nervozita, podrážděnost a ne vždy si uvědomují, co přesně hořčík v těle vykonává a na jaké další živiny navazuje.
Hořčík je velice důležitý esenciální prvek v lidské stravě. Pro tělo je nepostradatelný i z toho důvodu, že jej tělo neumí samo vytvořit a musí se tedy přijímat potravou. V těle plní funkci jako intracelulární prvek – kationt. Společně s draslíkem. Hořčík je také koncentrován více v kostech, krevních buňkách – erytrocytech, ve svalových vláknech, v jaterním parenchymu, v srdci a i nervové tkáni. Celkem ho v sobě průměrný člověk může mít až 30 g.

V těle se hořčík účastní mnoha pochodů a je kofaktor až 300 enzymů, obdobně, jako zinek. V těle jsou některé reakce navázány na zdroj energie pro buňky = ATP, a ty jsou bezpodmínečně vázány na hořčík. Takže hořčík jako reaktant nalezneme při oxidativní fosforylaci, při glykolýze, přepisu DNA i při tvorbě bílkovin. Toto jsou děje, které jsou v organismu prováděné bez ustání každou mikrosekundu, a bez nich by tělo nemohlo prostě existovat. Nejen, že se hořčík podílí na tvorbě energie, tvorbě proteinů, DNA i fosforylaci, také je důležitý při programovaném zániku buňky.

Když to shrneme prakticky, tak hořčík je nepostradatelný při

  • Obranyschopnosti organismu
  • Regeneraci tkání

Jak bylo psáno výše, hořčík a jeho příjem musí být především z potravin. Dostatečné zdroje hořčíku pro nás představuje pestrá rostlinná strava, ale najdeme jej i v potravinách živočišného původu. Bývá ale problém v tom, že obsah hořčíku v potravinách úzce souvisí s půdou i podnebím. Nejvíce bohaté rostliny na hořčík jsou různé druhy luštěnin, zelené zeleniny, jako polníček, kapusta, rukola, špenát, mangold, brokolice, dále luskoviny. Hořčík je zabudován do molekuly chlorofylu. Mnoho hořčíku obsahují také celozrnné obiloviny, ořechy, semena, kakao, káva, čaj. Z živočišných zdrojů lze jmenovat korýše.

Resorpci v tenkém střevě nám ovlivní také to, v jaké formě byl hořčík zkonzumován. Hůře se vstřebává z komplexu fytátů a sulfátů, naopak vstřebatelnost může podpořit navázání do komplexu laktátu, chloridů, citrátů apod. Takže komplex hořčíku ve fytátech z luskovin nebo sóji jeho vstřebatelnosti sníží. Vstřebatelnost se dá ale zvýšit okyselením nálevu nebo potraviny, odkud chceme hořčík uvolnit.
V souvislosti s dnešní uspěchanou dobou není dnes výjimečné, že lidé trpí chronickým nedostatkem hořčíku. Je známo, že i méně než 20 % lidí v rozvinutých zemích nepřijímá ani 70 % DDD hořčíku. Nedostatek je relativně rozdílný mezi ženami s muži, kdy nedostatek je spíše ve prospěch žen. Jaké jsou příčiny, že lidem hořčík v těle chybí? Je to prosté. Přijímáme ho málo potravou, nehlídáme si jeho příjem při zdravotních obtížích a výkyvech v pracovním režimu anebo máme problém s přemírou vylučování hořčíku ledvinami.

Všechny důvody nedostatku pak mají charakteristické projevy

  • Cerebrální forma (neurologická) – bolesti hlavy, migrenózní stavy, deprese, nervozita, napětí, astmatické potíže, kolapsy, závratě,
  • Vaskulární a stenokardická forma – tlak a bolest na hrudní kosti, hypotenze, tachykardie, zhoršení celkové bilance kyslíku, sklon k trombózám
  • Svalově tetanická forma – bolesti temene hlavy, ztuhlost šíje, mimiky, ztuhlé prsty, křeče v koutcích úst, potíže s polykáním, pocit knedlíku v krku, křeče lýtkového a stehenního svalstva, křeče prstu DK.
  • Viscerální forma – křeče v břiše, laryngospasmus, kardiospazmus, potíže se žlučníkem, průjmy, zvracení
  • Gynekologická forma - silný premenstruační syndrom, bolest při menstruaci,…

Je známo, že dobrým zdrojem hořčíku v zelené a dobře přijatelné formě může být Moringa olejodárná. Složení listů Moringy je velmi pestré, obsahuje mimo hořčík celý komplex známých přírodních minerálních látek, vitaminů i antioxidantů. Udělejte si například z bylinné směsi pro dobrou činnost jater slabší nálev, který zakápnete pár kapkami jablečného octa a budete popíjet v průběhu dne. Najdete na https://www.prozdravi.cz/bylinna-smes-pro-dobrou-cinnost-jater-a-traviciho-systemu.html

V případě neustávajících křečí můžete popíjet navečer po doušcích čistě moringový nálev, který bude mít možnost přes noc lépe účinkovat, aby měl hořčík možnost dostat do místa s jeho nedostatkem https://www.prozdravi.cz/moringa-oleifera-flakes-30-g.html.

Doporučuji si takový moringový nálev spíše připravovat po cvičení nebo nějaké tělesné zátěži, takže po práci, po sportu, po náročném dni.