Výživová poradkyně Mgr. Ing. Markéta Rozinková - změňte svůj život - Skořice a její blahodárné účinky

Skořice a její blahodárné účinky

Skořice je produktem stromu skořicovníku, jenž náleží do čeledi Vavřínovité. Nejčastěji se získává skořicová kůra ze skořicovníku čínského a ceylonského. V Číně jsou účinky tohoto koření dlouhodobě známé, ale zřejmě jste ani netušili, jaké účinky na lidský organismus může skořice mít. Z dietologického hlediska se nejčastěji doporučuje ke konzumaci skořice ceylonská. Nejen, že má velmi výrazné příjemné aroma, ale na rozdíl od ostatních neobsahuje kumarin, který zatěžuje detoxikační systém.

Zde je pár bodů, jak Vám může skořice pomoci:

  1. Skořice je hojně doporučována pro osoby trpící onemocněním Diabetes mellitus. Toto onemocnění je provázeno zvýšenou hladinou cukru v krvi kvůli nedostatečné sekreci inzulinu a také nedostatečné citlivosti buněk na inzulin. Inzulin slouží jako klíč, který otevírá vrátka do buněk a tím pouští cukr dál do metabolických pochodů. Při poškození tohoto systému dochází k dlouhodobé cirkulaci cukru v krvi, ten způsobuje zvýšenou hladinu cholesterolu, zánět v těle, problémy s citlivostí končetin – neuropatie, problémy s ledvinami – nefropatie, oční poruchy. Neléčená cukrovka nůže vést k amputacím končetin a zhoršuje kvalitu života a zkracuje jeho délku. A právě skořice, v kombinaci s racionální stravou a pohybem pomáhá zvyšovat reakci buněk na inzulin a korigovat i vstřebávání cukru do krve. Proto bych ji doporučila všem, co s hladinou cukru bojují, a to ve formě této bylinné směsi se skořící ANTICUKR, k dostání na https://marketarozinkova.cz/eshop/sortiment/bylinne-smesi-s-moringou/bylinna-smes-pro-normalni-hladinu-cukru-se-skorici-detail
  2. Snižuje hladinu tuků a LDL cholesterolu v krevním séru – jak bylo výše zmíněno, další faktor, který je potřeba eliminovat u diabetiků, ale i u osob s vysokým krevním tlakem.
  3. Zahřívací a detoxikační účinky skořice pomáhají eliminovat zavodnění, projevy celulitidy a při správně nastavené a vyvážené stravě může skořice pomoci i se spalováním tuků. Proto se ANTICUKR se skořicí hodí nejen pro DIABETIKY, ale i pro osoby s nadváhou, kterým výluh z bylinné směsi vyhovuje více, než bylinná směs přímo pro osoby s nadváhou, kterou můžete zakoupit zde: https://www.prozdravi.cz/bylinna-smes-pri-nadvaze-30-g.html
  4. Má zahřívací účinky, prokrvuje mozkovou tkáň a chrání činnost srdce.
  5. Zrychluje klidové spalování organismu, čímž nám snižuje metabolický věk.
  6. Pomáhá regulovat apetit, dodává energii a pomáhá nám lépe zvládnout stresové situace.
  7. Skořice má díky obsahovým látkám antibiotické a protizánětlivé účinky, díky tomu snižuje míru zatučnění jater a ulehčuje i žlučníku, ledvinám a močovému měchýři.
  8. Pomáhá snižovat krevní tlak – díky tomu, že pomáhá z krve odstranit přebytečný volný tuk a špatný LDL cholesterol, tak pomáhá naředit krev. K tomu navíc má skořice vazodilatační účinky, čímž roztahuje cévy a tak se přirozeně tlak v krevním řečišti sníží.
  9. Chrání tělo před stárnutím a oxidativním stresem – skořice prokazatelně obsahuje velké množství antioxidačních látek, jako jsou například kvercetin. Kvercetin jako přirozený antioxidant chrání buňky před oxidativním stresem, čím zabraňuje jejich předčasnému odumírání a tím pádem i stárnutí.
  10. Byly provedeny i četné výzkumy, které potvrzují, že léčivé účinky skořice se vztahují i na ochranu před chronickými gastritidami a syndromem dráždivého tračníku. Avšak v tomto případě platí, že všeho s mírou, hlavně u těchto vleklých a nepříjemných indispozic.
  11. Skořici je výhodné konzumovat, zvláště pokud některé ženy trpí vleklými a opakovatelnými mykózami. To samé platí i pro děti a seniory, kteří často trpí na virové i bakteriální infekce.
  12. Skořice dokáže vyřešit i problém s aknózní pletí. Stačí smíchat skořici nebo i lžičku bylinné směsi ANTICUKR SE SKOŘÍCÍ a směsí si potřít akné, jizvy a jiné rány, kterým ulehčí a urychlí přirozený proces hojení.
  13. Jsou prováděny i studie, které zatím nepřímo potvrzují vztah mezi konzumací skořice a potlačením progrese polycystických vaječníků. Toto onemocnění je však spojeno i s hormonální dysbalancí a obezitou, takže problematikou tohoto onemocnění je nutné zaobírat se komplexně.
  14. Skořice pomáhá zlepšovat cirkulaci krevního oběhu, čímž pomáhá s nedokrvením končetin, a zmírňuje příznaky revmatoidní artritidy

Mnou doporučovaná směs bylin ANTICUKR SE SKOŘICÍ JE VÝJIMEČNÁ V TOM, že kombinuje významný účinek skořice, dále listů borůvky černé, plodů rakytníku řešetlákovitého, kořen čekanky obecné, list kopřivy dvoudomé a list MORINGY OLEJODÁRNÉ. 

Moringa je všeobecně známa jako zázračný strom, který obsahuje široké spektrum živin, minerálních látek, vitaminů a antioxidantů a právem je označována termíny jako Strom života, neb také zázračný strom. 

Proto je výhodné ji kombinovat s dalšími osvědčenými bylinkami pro podporu jejich blahodárných účinků. Vyzkoušejte proto i další bylinné směsi s Moringou.

Mgr. Ing. Markéta Rozinková, nezávislá výživová poradkyně s VŠ v oboru.