Výživová poradkyně Mgr. Ing. Markéta Rozinková - změňte svůj život - Jak zmírnit projevy celulitidy nejen pomocí bylin

Jak zmírnit projevy celulitidy nejen pomocí bylin

Celulitida jako estetický problém začala být vnímána až začátkem 20. Století. Předtím můžete vidět malby nahých žen v celé jejich kráse i s touto dnešní nedokonalostí. Jako nedokonalost začala být vnímána, jakmile se ženy začaly více odhalovat a móda pouštěla více volnou ruku zkracování délky sukní a koupacích úborů.

Tento problém však není jen estetický problém, který se dá zcela eliminovat a navždy se s ním rozloučit. Je tu, byl tu a vždy bude. Ale jeho projevy se dají efektivně korigovat. Problém celulitidy získává intenzitu při dlouhodobém zanedbávání péče o tělo z vnitřku i vnějšku. Celulitida vzniká degenerativními změnami podkožního tuku a na svědomí ho má řada příčin. Za projevy celulitidy mohou hormony i uspořádání tukových buněk. Nemalý vliv mají také genetické předpoklady, špatné návyky převzaté z rodiny, nedostatečnost lymfatického oběhu a v neposlední řadě nezdravý a hektický životní styl. 

Až v výdobytky moderní techniky 21. století zjišťujeme, že technika, která nám pomáhá s každodenními činnostmi, od cestování, přes pěstování a sklizeň potravin, až po přípravu jídla, nám vlastně ulehčuje život, ale zhoršuje naše pohybové návyky. Takže i tato technika nám může být nápomocna při regulaci projevů celulitidy. Ale vše je spjato se zdravým a logickým myšlením, že začít byste měli od sebe a postupně byste tak měli změnit Vaše návyky a zvyky, které Vás k tomuto neutěšenému stavu vzhledu těla přivedly. Ne nadarmo se říká, že jsme to, co jíme. 

Celulitida je nejčastěji problémem žen, ale nevyhýbá se ani mužům. Ale již z historického hlediska je probírána hlavně u žen. Důvodů této pro ně jistě nežádoucí emancipace je několik. Jisté je, že za to také může nesprávný životní styl – přejídání a tělesná neaktivita. Nejčastěji ovšem bývá celulitida dávána za vinu hormonálním změnám, především výkyvům hladin estrogenu. Kritickými obdobími jsou puberta, těhotenství a menopauza. A svou negativní roli sehrává i hormonální antikoncepce.  

Proč ale opravdu méně mužů, než žen, celulitidou trpí? Muži anatomicky jinak uspořádané tukové buňky kvůli odlišné struktuře pokožky. Mužské kolagenové vazivo je ve tvaru X, tedy takové propletené sítě, zatímco u žen má kolagen podobu paralelních řad kolmých k povrchu kůže. Tukové buňky, které se tak mezi nimi snáze usazují a shlukují, postupně zbytní a vytlačují se proti povrchu pokožky. V těchto místech se snižuje i průtok krve a lymfy. Následkem toho se na ní vytvářejí výrazné dolíčky. Jestliže zbytní shluky tukových buněk u mužů, roztáhne se kůže do stran a zůstane hladká. Navíc je ženská pokožka na postižených partiích tenčí, a tuk je proto na povrchu viditelnější.

Existují 4 stupně celulitidy:

1.stupeň – hrbolky se ukáží pouze po úchopu kůže mezi 2 prsty a po jejím uvolnění ihned zmizí. Toto je velmi lehká forma.

2. stupeň - důlky viditelné vestoje nebo vsedě, ale po ulehnutí se vyhladí.

3. stupeň – nerovnosti jsou viditelné i vleže.

4. stupeň - degenerace tukových buněk a vaziva je nevratná, kůže je tuhá a zbytnělá; tady už se jedná i o problém zdravotní, protože lymfatické cévy, které běžně slouží k odvodu tekutin z těla, už prakticky vůbec nejsou schopné odvádět ji do mízních uzlin, takže se hromadí v těle, což se projevuje otoky (zejména kotníků).  V takovém případě už cesta zpět téměř nevede.

Proto doporučuji pečovat a dbát o sebe, a proto se držte zásad vnitřní i vnější péče o tělo: 

  1. Zdravé a racionální stravování – bez polotovarů, náhražek potravin a nepotřebných doplňků, omezte solení, tučná a smažená jídla, červené maso a cukr. Do jídelníčku zařaďte zeleninu, čerstvé ovoce, libové maso, ryby, celozrnné obiloviny a luštěniny.
  2. Pohyb – denně ujít minimálně 10000 kroků, udržovat správnou polohu při sezení a co půl hodiny se zvednou ze židle, již po 30 minutách se lymfa zastaví.
  3. Pitný režim – neznamená upíjet na každém kroku, ale mít dostatek neslazený tekutin a vhodných bylinných čajů, viz. doporučení dále.
  4. Lymfodrenáže přístrojové – pro rozproudění cirkulace lymfatického systému a detoxikaci těla.
  5. Ruční domácí lymfodrenáže http://www.lymfocagaskova.cz/
  6. Komprese
  7. Přírodní cesta - jako dobrá prevence působí sprchování ohrožených partií střídavě teplou a studenou vodou, jejich masírování a natírání speciálními zpevňujícími prostředky. Důležitý je výběr obuvi, protože příliš vysoké podpatky zkracují lýtkový sval, který pak nemůže fungovat jako pumpa rozvádějící tělní tekutiny. Proto bych chtěla zmínit přechod na barefoot styl obouvání jako velmi osvědčený způsob, jak vyléčit poškozený tvar chodidel, haluxy, plochonoží, nesprávné postavení kyčlí a slabý střed těla a s tím vším také související zlepšení prokrvení končetin a cirkulace lymfy. Ze stejného důvodu jsou nevhodné příliš těsné kalhoty a spodní prádlo Naopak velmi užitečné je saunování. 
  8. Bylinné podpurné směsi – probudit cirkulaci lymfy pomůže LYMFATICKÁ BYLINNÁ SMĚS S MORINGOU OLEJODÁRNOU. Kombinace blahodárných účinků Moringy s osvědčenými bylinami pomůže rozproudit lymfatická řečiště, pročistit tělo a omezit příznaky celulitidy. Pro tyto účely se nejčastěji používá ve směsi obsažený ořešák královský, který vyplavuje z těla toxické látky způsobující sníženou funkci lymfatického oběhu. Dalšími pomocníky v této bylinné směsi jsou len setý, měsíček lékařský, divizna velkokvětá, růže šípková, svízel syřišťový, ostružiník maliník a ostropestřec mariánský. Tato blahodárná směs rozproudí, společně s vyváženým jídlem a šetrným pohybem, Váš lymfatický systém a pomůže tělu detoxikovat a vyhladit pokožku.

Tuto blahodárnou odborně vyvinutou směs naleznete na https://marketarozinkova.cz/eshop/sortiment/bylinne-smesi-s-moringou/bylinna-smes-lymfaticka-detail