Výživová poradkyně Mgr. Ing. Markéta Rozinková - změňte svůj život - Fenykl obecný – blahodárná bylinka se širokým spektrem využití

Fenykl obecný – blahodárná bylinka se širokým spektrem využití

Fenykl obecný (Foeniculum vulgare Mill.) je významná kořeninová a léčivá rostlina. Patří do jedné rodiny s kmínem, anýzem, koprem, koriandrem, celerem, petrželí, libečkem, a tedy do skupiny rostlin, které mají široké užití jak v kuchyni, tak v lidovém léčitelství. Pěstuje se významně pro plody, kterými jsou dvounažky podobné tvarem semenům kmínu, ale i pro čerstvou nať (má využití v kuchyni) a kvetoucí nať (pro extrakci silice). První záznamy o užívání této byliny k léčení i v kulinářství pocházejí už z doby starověku, používali ho ve staré Číně, Indii, Orientu a v oblasti Středomoří.

Rozlišujeme dva hlavní typy:

  • fenykl hořký (Foeniculum vulgare var. vulgare Mill.)
  • fenykl sladký (Foeniculum vulgare var. dulce Mill.).

Oba typy fenyklů jsou odlišné svým složením silic, a také velikostí a vzhledem plodů. Nažky mají vůni po anýzu a kafru a chutnají příjemně hořkosladce.  Znám je také fenykl boloňský, který se pěstuje jako zelenina. 

Dvounažky jsou významné svými obsahovými látkami. Významná je silice, jejíž obsah kolísá od 1 do 6 %. V silici se vyskytují trans-anethol (50 %), fenchon (10–20 %), limonen (30–10 %), alfa-fellandren (3–11 %), alfa-pinen (12–16 %), alfa-thujen, beta-pinen, methylchavikol, myrcen, 1,8-cineol. Hořkou chuť způsobuje fenchon a sladkou anethol. Dále plod obsahuje fenylkarbonové kyseliny (chlorogenová, kávová), kumariny, furokumariny, flavonoidy (kempferol, kvercetin), mastný olej a pentacyklické triterpeny. 

Tyto obsahové látky dodávají fenyklu jeho typickou vůni, chuť, udávají jeho použití v kuchyni i ve farmacii. Fenykl se často používá při pečení, k ochucení polévek, salátů, uzenin, přidává se do kořenících směsí na mletá masa, na ryby. Významný je také při výrobě likérů, cukrovinek, čajových a kořenících směsí i potravinových doplňků. Fenyklové silice najdete v parfémech i mýdlech. Velice důležitou roli uplatňuje i ve veterinární medicíně.

Jeho účinky jsou víceméně známé i méně známé. 

Známy jsou jeho digestivní účinky. Silice v semenech fenyklu uvolňují hladkou svalovinu stěny střeva a tím pomáhají zlepšovat peristaltiku a také pomáhat odvádět trávicí plyny. Této účinnosti se využívá nejen v pediatrii. Je to jedna z nejjednodušších a nejpřírodnějších cest, jak ulevit novorozencům a kojencům od plynatosti a bolestí břicha. Nemalou výhodou je u nálevu z fenyklu i jeho příjemná, jemně sladká chuť, uklidňující aroma a rychlá účinnost. Tuto výhodu samozřejmě mohou využívat i dospělí, nejen po Vánocích, kdy mají problémy s trávením a s nadýmáním po těžkém a nadýmavém jídle. Navíc fenykl pomáhá odkyselit žaludek, zklidňuje žaludeční křeče. Může se využít jako podpůrný čaj při léčbě obezity a s ní spojenými onemocněními, zvanými jako Metabolický syndrom. Je o něm známé, že navodí pocit sytosti a potlačuje chutě na sladké, což je především u diabetiků a u osob s hyperfágií rozhodující, zda doporučené stravování a skladbu stravy budou schopni dodržovat. Fenykl je dobré kombinovat například se skořicí nebo mátou, nebo i ve formě bylinné směsi s Moringa oleifera

 Moringa olejodárná je rostlina, právem považována za zázračnou. Obsahuje širokou škálu vitamínů, minerálních látek a stopových prvků v harmonickém poměru. Jako přírodní antioxidant a komplex účinných látek je vyhledávaným čistě přírodním doplňkem vyváženého stravování. O Morinze se často mluví pod termíny "zázračný strom" nebo "strom života". Díky kombinaci těchto živin jsou všechny dobře vstřebatelné, a tak dostanete z jednoho čaje vše potřebné. Tak se umocňuje účinnost přidaného fenyklu. Proto mohu kombinaci Moringy s fenyklem jen doporučit pro všechny, co chtějí žít zdravě, mít dobré trávení, pročistit si tělo a mít více energie, vitaminů i minerálních látek a chtějí tyto živiny co nejefektivněji využít. 

 Neméně významný je i desinfekční účinek fenyklu, proto je vhodný i na preventivní ochranu trávicího traktu před střevními infekcemi a intoxikacemi. 

Fenyklová silice a čaj z fenyklu jsou také velmi významné při léčbě nachlazení. Fenyklový odvar pomáhá čistit sliznici dýchacích cest a tím zlepšuje odkašlávání. Lze ho používat samotný, ale také se velmi často kombinuje v čajových směsích.  Zkuste jaterní směs s Moringa oleifera . Vhodné je kombinovat jej se šalvějí, květy lípy, květy černého bezu, diviznovými a hluchavkovými květy. Může se využít i jako lokální desinfekční kloktadlo na záněty v dutině ústní a od bolesti v krku. Stačí uvařit silný odvar ze semen nebo z výše zmíněného čaje a pravidelně kloktat.

Méně známé jsou jeho močopudné účinky. Proto se také využívá při celkové detoxikaci organismu a opět při hubnutí. Pomáhá při odvodňování organismu, stimuluje vylučovací systém a pomáhá tak i při lymfatických obtížích.  Pomáhá i při očistě jater a tímto bych ho doporučila i při jaterních a žlučníkových dietách. 

Lidoví léčitelé využívali odvary z fenyklu na desinfekci, výplachy a obklady očí. 

Fenykl má celou řadu uplatnění v kulinárním odvětví. U nás není tak časté, přidávat jej do jídla, ale je nezbytný v Arabské, Indické a celkově orientální kuchyni. Pokud i vy chcete ozvláštnit svůj jídelníček o něco orientálního a podpořit tak své zdraví, tak můžete vyzkoušet níže přiložený recept na kuřecí na fenyklu. Boloňský fenykl se využívá do salátů nebo na zapékání a sušený plodový fenykl jako součást ochucení masa a omáček. 

Tímto Vám chci poskytnout pár receptů, jak využít fenykl v kuchyni i v domácím léčitelství. 

  • Nálev (čaj):  2 čajové lžičky semen podrťte v hmoždíři a zalejte 300 ml vroucí vody. Ponechte louhovat 10-15 minut a poté přeceďte. Doporučená denní dávka pro správnou účinnost jsou 3 šálky denně, na dobré trávení, proti nadýmání a pro správnou činnost jater, ledvin, střev a lymfatického systému.
  • Odvar na kloktání nebo čištění dýchacích cest: 2 polévkové lžíce na 500 ml vody, povařte 15 minut, přeceďte (po šálcích vypijeme v průběhu dne). Odvar je koncentrovanější a silnější a proto vhodný při nachlazeních, angínách a při vlhkém kašli.
  • Kuřecí prsa na fenyklu: 
    • Potřebujete: 4 kuřecí prsa, česnek, 150 g rajčat, řapíkatý celer, citron, řepkový olej, mořská sůl, pepř černý, čerstvě mletý fenykl, černé olivy, tymián.
    • Postup: kuřecí prsa omyjte, očistěte a nakrájejte na tenké proužky. Na hlubokou pánev nalejte 4 lžíce řepkového oleje, nechte rozehřát a zprudka orestujte kuřecí prsa. Postupně přidávejte nožem rozmělněné 3 stroužky česneku, cherry rajčata rozkrojená napůl, sůl, pepř, na drobno nakrájený řapíkatý celer, zakápněte citronovou šťávou, ochuťte drceným fenyklem a tymiánem. Nakonec přidejte nakrájené černé olivy a vše důkladně orestujte asi 4 minuty. K tomuto pokrmu se výborně hodí dušená jasmínová rýže, cizrnové či pohankové těstoviny i pečené batáty. V tomto jídle působí blahodárně kombinace mírně orestovaných rajčat a oliv s bylinkami. Výborně se tak podpoří vstřebatelnost silic z tymiánu a z fenyklu, olej z oliv a řepky podpoří vstřebání vitaminů rozpustných v tucích a kuřecí maso dodá kvalitní libovou a dobře vstřebatelnou bílkovinu.

Dobrou chuť!!!

Mgr. Ing. Markéta Rozinková, nezávislá výživová poradkyně