Výživová poradkyně Mgr. Ing. Markéta Rozinková - změňte svůj život - Malý zázrak jménem měsíček lékařský

Malý zázrak jménem měsíček lékařský

Měsíček lékařský (lat. Calendula officinalis) je jednoletá bylinka, která se často vyskytuje v celé Evropě i na Blízkém Východě. U nás se pěstuje snad již od středověku a jelikož má zde dobré vegetativní podmínky, tak často umí růst i planě.

Účinnými látkami v rostlině jsou především sliznice, hořčiny, saponin, kalendulin, dále karotenoidy a kyselina salicylová. Hlavní přínos měsíčku ale spočívá v jeho kombinaci silic s xantofylem, dopomáhá jim ještě kalendulin a další slizové látky v rostlině.

Díky těmto účinným látkám působí měsíček a výrobky z něj jako vnitřní spazmolytikum – uvolňují svalový stah, dále jako cholagogum – pomáhají vylučovat žluč, působí antibakteriálně, tudíž antibioticky. Dobrý je k použití při potížích s játry a s trávící soustavou. V této oblasti působí na různá onemocnění jater i na infekční žloutenku. Pití bylinného nálevu z měsíčku pomáhá čistit krev. Doporučuje se jej používat i při průjmových onemocněních, působí protizánětlivě v oblasti střev i žaludku, rovněž pomáhá zklidňovat a hojit vředy v oblasti žaludku, dvanáctníku,… Jsou i doložené výsledky se zlepšením vysokého krevního tlaku, zlepšením srdeční činnosti,

Některé zdroje uvádějí i příznivé gynekologické účinky při zánětech, nebo i při prevenci i potlačování nádorů dělohy, prsou nebo i v tlustém střevě. Avšak konkrétně tyto informace nejsou zcela vědecky podloženy a při šíření těchto informací by měli být všichni opatrní a nespoléhat se při takto závažných onemocněních pouze na bylinky.

Vnější účinky měsíčku na tělo jsou také velmi významné. Měsíček působí také antibakteriálně, umožňuje rychlé hojení hnisavých ran, působí proti plísním a používá se i při léčbě a hojení bércových vředů. Dá se použít i v oblasti ústní dutiny jako kloktadlo při zánětech. Rovněž se mohou bylinné nálevy používat k léčbě zánětu v očích nebo v uších, kdy jde opět o přírodní dezinfekci a antibiotikum. Měsíček dále pomáhá hojit jizvy po operacích, ekzémy, akné, pomáhá urychlit hojení popálenin, můžete jej použít i po říznutí v kuchyni, ale prý jsou dobré nálevy z měsíčku i při léčbě hemoroidů. Významné jsou jeho účinky při užívání v kosmetickém průmyslu, kdy se měsíček používá na krásnou, jemnou a vláčnou pleť a také se používá do přípravků na zmírnění celulitidy a strií. Avšak celulitida je komplexní problém, a jen krémy s měsíčkem rozhodně nemohou pomoci celulitidu odstranit.

Onou účinnou částí měsíčku jsou květy – flos. Zajímavostí je, že se někdy může používat jako náhrada šafránu v kuchyni, díky svému obsahu karotenoidů dodá pokrmu typickou barvu. Barva jeho květů získala i uplatnění v potravinářství.

U lidí se mohou objevit i alergie na měsíček. Většinou jde o ty, co nesnesou i další rostliny z čeledi hvězdnicovité, kam se mohou řadit například ambrózie, heřmánek a pelyněk, což bývají celkem časté alergeny, co se vyšetřují i na oddělení alergologie při podezření na pylové alergie.
Spojte účinky měsíčku s pozitivními účinky Moringy olejodárné. Složení Moringy je velmi pestré, obsahuje celý komplex známých přírodních minerálních látek, vitaminů i antioxidantů. Je významným zdrojem rostlinné bílkoviny. Konkrétně je významným zdrojem vitaminu A, vitaminů skupiny B – thiamin B1, riboflavin B2, niacin B3, pyridoxin B6, biotin, kyselinu listovou, dále vitamin C k podpoře imunity a ochraně proti volným radikálům. Vitamin D je známý vitamin rozpustný v tucích, který napomáhá vstřebávání vápníku do těla do kosti, jsou prokázané jeho účinky proti množení bakterie Mycobacterium tuberculosis. Vitamin E je rovněž další antioxidant.V neposlední řadě obsahuje Moringa i vitamin K.
Moringa také obsahuje komplex nezbytných stopových prvků – železo, zinek, hořčík, fosfor, mangan, měď, vápník a draslík.

Z organických látek bych chtěla jmenovat významné zastoupení mastných kyselin omega-3 a omega-6 ve správném a pro tělo dobře zpracovatelném poměru. S čím vším Vám může Moringa pomoci? Již výše je zřejmé, že spektrum užití Moringy je opravdu široké a pomůže opravdu od mnoha nemocí a zdravotních obtíží. Je vhodné ji užívat pro vysoký obsah železa na chudokrevnost, pro antioxidanty na revmatoidní artritidu a bolesti kloubů, pro vitaminy na problémy astmatického charakteru. Upravuje stolici, omezuje vznik průjmových onemocnění a zácpy díky vysokému obsahu vlákniny, dokáže regulovat hladinu krevního cukru a tím pomáhat i v léčbě diabetu mellitu II. typu, dále ulevuje od bolestí žaludku, chrání střeva před poškozením, před duodenálními a ulcerózní kolitidou. Dále byly prokázány očistné účinky na játra, ledviny, žlučník. Díky vláknině a vysokému množství antioxidantů a draslíku pomáhá regulovat krevní tlak, díky tomu snižovat otoky a zlepšovat cirkulaci lymfy, snižovat dušnost a díky vysokému obsahu vitaminů a minerálních látek pomáhá posilovat imunitní systém. Je známo, že největším imunitním orgánem je celý trávicí systém. Moringa a její složky pomáhají, společně s vyváženou stravou, chránit bariéru střeva před poškozením a invazí bakterií a chrání tak naše tělo před infekcemi.

Dobrou volbou pro Vás může být tato bylinná směs pro dobrou činnost jater. Kombinace Moringy, měsíčku a ostropestřce působí v této kombinaci velmi prospěšně a také skvěle chutná https://www.prozdravi.cz/bylinna-smes-pro-dobrou-cinnost-jater-a-traviciho-systemu.html